Prima / Comunicate de presă » Bilanțul activității Probațiunii în anul 2018 imprimare
Bilanțul activității Probațiunii în anul 2018
16.01.2019    

Inspectoratul Național de Probațiune (INP), autoritate administrativă aflată în subordinea Ministerului Justiției, a prezentat bilanțul activității în anul 2018, direcțiile prioritare și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în anul curent.

La eveniment a participat ministrul Justiției, Victoria Iftodi, secretarul general de Stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, conducerea INP și reprezentanții birourilor de probațiune din țară. În cadrul evenimentului, Victoria Iftodi și-a exprimat satisfacția privind gradul ridicat de realizare a acțiunilor pe care și le-au propus cei din sistemul de probațiune la începutul anului 2018. De asemenea, ministrul Justiției a evidențiat importanța funcționării eficiente a probațiunii în cadrul justiției penale și responsabilitatea pe care o poartă angajații sistemului probațional în activitatea zilnică îndreptată spre sporirea securității în societatea noastră.

Pe parcursul anului 2018, INP s-a axat pe efectuarea acțiunilor incluse în Strategia de dezvoltare a sistemului de probaţiune pentru anii 2016-2020. Principalele activități au avut ca scop prevenirea recidivei, implementarea programelor probaționale, monitorizarea electronică a subiecților probațiunii, controlul persoanelor aflate în conflict cu legea penală şi resocializarea lor, adaptarea persoanelor liberate, acordarea asistenţei şi consilierii în vederea reintegrării în comunitate a subiecţilor probaţiunii.

Astfel, dinamica beneficiarilor aflaţi în evidenţa birourilor de probaţiune atestă o creștere cu 1625 persoane față de anul precedent (21712 în 2018, față de 20087 în 2017). Acest fapt se datorează în mare parte eforturilor depuse de Ministerul Justiției prin politica de umanizare a justiției penale, urmare a căreia scade în mod constant numărul deținuților din penitenciare și se aplică din ce în ce mai des măsuri probaționale.

Structura subiecților probațiunii denotă o pondere de 36% a persoanelor condamnate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, 31% - persoane condamnate de instanța judecătorească la ore de muncă neremunerată în folosul comunității și 28% - persoane private de dreptul de a conduce mijloace de transport ori pentru care a fost anulat acestui drept.

Astfel, pe parcursului anului trecut, cele 5018 persoane care au fost condamnate sau sancționate cu muncă neremunerată în folosul comunității au executat 461744 ore de muncă, fiind economisite resurse bugetare în valoarea de 7,13 milioane lei (în calcul s-a luat cuantumul minim al salariului în sectorul real și numărul orelor executate).

În același timp, menționăm că subiecții probațiunii au beneficiat de servicii de asistență pentru integrare socială, iar în acest sens, INP a cooperat cu Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, administraţia publică locală, secţiile de documentare a populaţiei, centrele de plasament, asociaţiile obşteşti, direcţiile de asistenţă socială, protecţie a familiei și drepturilor copiilor și alte instituţii. Pe parcursul anului 2018, 2462 adulți și 829 minori au beneficiat de servicii de asistență, inclusiv la etapa presentinţială sau care nu se aflau în evidența probațiunii.

În anul 2019, INP va continua implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de probațiune și își propune, adițional, realizarea conceptului de monitorizare electronică (crearea Centrului de monitorizare electronică), precum și elaborarea conceptului sistemului informațional e-probațiune și interconectarea acestuia cu alte platforme. 

  

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Protocol, Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 7078513     Soluție
 
Servicii
Close