Prima / Comunicate de presă » Aplicarea mecanismului compensatoriu pentru condițiile precare de detenție imprimare
Aplicarea mecanismului compensatoriu pentru condițiile precare de detenție
06.03.2019    

Subiectul implementării noului remediu pentru soluționarea reclamațiilor privind condițiile inumane de detenție este pus în dezbatere în cadrul unui atelier de lucru organizat de reprezentanți ai Consliului Europei (CoE) la Chișinău. În contextul acestui subiect, secretarul general de stat, Anatolie Munteanu și agentul guvernamental, Oleg Rotari, au elucidat aspecte juridice și de politică execuțional-penală.

Remediul național de soluționare a reclamațiilor privind condițiile de detenție care afectează grav drepturile condamnatului sau ale prevenitului, intrat în vigoare recent, pe 1 ianuarie 2019, oferă dreptul acestuia de a se adresa în instanțele de judecată naționale pentru a solicita despăgubiri. Termenul maxim prevăzut de lege pentru examinarea acestei categorii de plângeri este de 3 luni. Astfel, fiind la început de implementare, diverse aspecte ce vizează noul remediu național privind condițiile precare de detenție au fost discutate de reprezentanți ai Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și judecători de la diferite instanțe.

Secretarul general de stat, Anatolie Munteanu a afirmat că „multe sisteme execuționale au trecut deja la altă abordare, bazată pe securitatea dinamică, ce are ca scop reintegrarea în societate a deținuților. În sensul schimbării abordării din sistemul nostru, s-a luat decizia de a interveni atât în cadrul normativ cât și în structura arhitecturală a sistemului execuțional actual. În privința acestui remediu precizez că a fost adoptat luîndu-se în considerație mențiunea Curții Europene a Drepturilor Omului într-o anumită decizie, în care constată că Republica Modova se confruntă cu probleme sistemice în domeniul condițiilor de detenție și că ar trebui să pună la dispoziție un mecanism compensatoriu eficient. În mare parte, responsabilitatea aplicării eficiente vizează aplicarea corectă a normelor”.

În cadrul atelierului de lucru judecătorii și reprezentanții ANP au pus în discuție aspecte de procedură în cazul examinării acestor categorii de plângeri. De asemenea, au fost prezentate caracteristici ale remediilor naționale aplicate în România și Bulgaria. În privința remediului adoptat de Republica Moldova, a fost specificat că în decizia de inadmisibilitate pronunțată săptămâna trecută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Draniceru c. Moldovei, s-a menționat că „noul remediu are, în principiu, perspective de remediere adecvată a încălcărilor Convenției care rezultă din condițiile precare de detenție. În consecință, justițiabilii care se plâng pe condiții inumane de detenție au obligația de a utiliza acest recurs”. Mai multe detalii ale deciziei pot fi consultate aici.


  

 

Pentru mai multe informații, contactați

Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08, e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 6818791     Soluție
 
Servicii
Close