Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiției a avizat pozitiv inițiativa de modificare a legii cu privire la Procuratură imprimare
Ministerul Justiției a avizat pozitiv inițiativa de modificare a legii cu privire la Procuratură
01.07.2019    

Proiectul de modificare a legii cu privire la Procuratură prevede o serie de modificări esențiale a legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură. Cele mai importante modificări vizează instituirea interimatului funcţiei de procuror general, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Referitor la instituirea interimatului funcţiei de procuror general în proiect se propune ca, în cazul intervenirii vacanţei acestei funcţii, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a procurorului general prin decret prezidențial. De asemenea, se propune excluderea condiției deținerii cetățeniei Republicii Moldova de către un aspirant la funcția de procuror general, fiind considerată oportună selectarea în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic. În același context, se propune anularea condiției privind experiența de cel puțin 5 ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de procuror general.

O altă modificare importantă propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) - de la 12 la 19. Astfel, urmare a modificării, cota procurorilor în CSP va fi în continuare una importantă, dar și societatea civilă va fi prezentă în CSP în număr mai mare decât este în prezent. Cei 7 membri noi care se propun a fi incluși în componența CSP, urmează a fi delegați după cum urmează: 1 de către Academia de Științe a Moldovei, 1 de către Președintele Republicii Moldova, 2 de către Guvern, 2 de către Parlament și 1 de către Consiliul Uniunii Avocaților. Conform proiectului, aceștia vor fi aleși în cel mult 6 săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor legii cu privire la Procuratură.

Hotărîrea Guvernului urmează a fi transmisă spre aprobare în Parlament.

 

Serviciul informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08

e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9551787     Soluție
 
Servicii
Close