Prima / Comunicate de presă » Proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008 a fost aprobat de Guvern imprimare
Proiectul de lege privind modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008 a fost aprobat de Guvern
18.07.2019    

Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului contravențional prevede mai multe modificări la Codul Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008. Cele mai importante modificări propuse se referă la extinderea termenului de prescripție în cazul sancționării faptei de violență în familie, aplicarea muncii neremunerate și instituirea arestului contravențional persoanelor care au împlinit vârsta generală de pensionare.

Modificările la Codul contravențional sunt propuse în scopul executării Hotărârii  Curții  Constituționale  nr. 28/2018  privind  excepţia  de neconstituţionalitate a unor prevederi de la articolul 78ˡ din Codul contravențional și a Hotărârii nr. 32/2018 privind excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 445 și 461 din Codul contravențional.

Astfel, în contextul acestor Hotărâri ale Curții  Constituționale sunt propuse modificări la Codul Contravențional după cum urmează:

-       modificarea alin. (3) al art. 30 din Cod prin instituirea excepției pentru art. 78ˡ  din Cod care sancționează fapta de violență în familie, în vederea extinderii termenului general de prescripție de un an la cel instituit de alin. (3) art. 30 care este de 18 luni;

-       modificarea art. 37 alin. (3) și 38 alin. (6) din Cod prin instituirea excepției în aplicarea muncii neremunerate în folosul comunității în cazul refuzului persoanei de a accepta executarea acesteia ca sancțiune aplicată în corespundere cu art. 78ˡ, precum și excluderea persoanelor care au atins vârsta generală de pensionare din categoria persoanelor asupra cărora nu le poate fi aplicat arestul contravențional.

Concomitent, este inclusă o situație cu caracter obiectiv precum sănătatea contravenientului, fapt care ar face imposibilă aplicarea arestului contravențional, în măsura în care această sancțiune ar amenința sau ar pune în pericol real sănătatea contravenientului. Astfel, la stabilirea sancțiunii sub formă de arest contravențional, instanța de judecată va ține cont de starea de sănătate a persoanei care a împlinit vârsta generală de pensionare.

Totodată, în contextul în care art. 42 alin. (2) din Codul contravențional prevede faptul că se pot considera atenuante şi alte circumstanţe decât cele prevăzute expres la alin.(1), săvârșirea contravenției de către o persoană care a atins vârsta generală de pensionare poate fi considerată drept o circumstanță atenuantă, în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei.

Menționăm faptul că, potrivit noilor modificări din Cod sancționarea contravenientului cu munca neremunerată pentru acțiuni de violență în familie va putea fi aplicată fără a fi necesar acordul persoanei sancționate, iar arestul contravențional al persoanei care a atins vârsta generală de pensionare va putea fi aplicat cu condiția să nu existe impedimente justificate legate de starea de sănătate a acesteia.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea proiectului de lege privind modificarea Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008.

 

Serviciul informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției 

tel: (+373 22) 20 14 08  

e-mail: presa@justice.gov.md

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9551845     Soluție
 
Servicii
Close