Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției a participat la Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” imprimare
Ministrul Justiției a participat la Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție”
23.07.2019    

Ministrul justiției, Olesea Stamate, a participat la Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” desfășurat în perioada 22 și 23 iulie curent.

La Forum au participat prim-ministrul, Maia Sandu, reprezentanți ai Guvernului, ambasadori străini, reprezentanți ai sistemului judecătoresc și experți naționali,  care și-au prezentat prioritățile în domeniul justiției și luptei împotriva corupției. 

În discursul său, ministrul justiției a vorbit despre importanța unui sistem corect și transparent al justiției pentru Republica Moldova: „Sistemul justiției este vital și nicio altă reformă din alte domenii nu-și va avea efectul deplin, dacă nu asigurăm o justiție echitabilă și corectă. Calitatea justiției este un angajament asumat de Moldova în procesul de integrare europeană. Așteptările societății sunt extrem de mari față de noua guvernare. Cetățenii așteaptă rezultate concrete, când procurorii vor examina prompt ilegalitățile, iar judecătorii vor fi imparțiali și liberi de orice influențe pe intern”. 

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a reiterat: „Obiectivul nostru este crearea unui sistem de justiție independent, eficient și responsabil. Iar acest obiectiv poate fi realizat doar dacă vom asigura ca procedurile ce țin de cariera judecătorilor privind numirea și promovarea acestora să fie desfășurate în baza unor criterii obiective și a unor proceduri transparente. Cei care vor încălca regulile trebuie să fie trași la răspundere în conformitate  cu legea. Doar astfel, noi avem șanse să atingem scopul propus”. 

Concomitent, Nicolae Eșanu, a mai adăugat că: „Atâta timp, cât judecătorii  și procurorii din interiorul sistemului nu-și vor asuma responsabilitatea față de societate asupra modului în care acționează fiecare dintre cei care activează în procuratură și justiție, atâta timp, noi nu avem nicio șansă să schimbăm lucrurile. Fiecare din noi, este responsabil pentru starea de lucruri din prezent în justiție, și fiecare din noi, poate contribui la schimbarea situației. Dacă fiecare dintre noi începând de astăzi sau de mâine dimineață, lăsând timp pentru reflexie, va începe să acționeze altfel, sunt sigur că într-un termen relativ scurt schimbările se vor vedea.”   

Forumul „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție” a fost organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, implementat de CRJM și finanțat de Suedia.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08

e-mail: presa@justice.gov.md

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9551849     Soluție
 
Servicii
Close