Prima / Comunicate de presă » Proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură a fost aprobat de Guvern imprimare
Proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură a fost aprobat de Guvern
13.09.2019    

Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de lege privind modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură.

Principalele modificări la lege au fost prezentate de către ministrul justiției, Olesea Stamate. Astfel, modificările proiectului de lege se referă la mecanismul de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Actualmente, procurorul general este ales prin concurs de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și propus spre numire președintelui țării. Ministerul Justiției propune instituirea unei comisii care va face preselecția candidaților la funcția de procuror general.

Această comisie creată de către Ministerul Justiției va avea în componența sa următorii membri: ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcție de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului și un reprezentant al societății civile. De asemenea, un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Totodată, în activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog, iar membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Comisia va desfășura un concurs public în baza căruia va preselecta cel puțin 2 candidați care vor corespunde criteriilor stabilite conform legii pentru funcția de procuror general. Candidații aleși urmează, ulterior, să fie propuși CSP-ului pentru selecție. CSP-ul, la rândul său, va acționa conform procedurii stabilite pentru selectarea candidaților din lista propusă de comisie.

Refuzul de către CSP a unuia sau a mai multor candidați propuși de comisia de selectare se va face în baza unei hotărâri motivate, care va fi votată de majoritatea membrilor CSP, doar în cazul în care procedura de selecție a candidaților a fost viciată.

În acest caz, CSP-ul va restitui lista candidaților către Ministerul Justiției, iar comisia de selectare a candidaților va suplimenta lista cu încă unul sau doi candidați din cei care au fost preselectați, iar în cazul în care nu mai sunt alți candidați se va desfășura un nou concurs. Aceeași procedură este valabilă și în cazul în care și Președintele Republicii Moldova va refuza candidatul înaintat de CSP.

O altă modificare a proiectului de lege se referă la criteriile cărora trebuie să corespundă candidatul la funcția de procuror general. În prezent, legea prevede că, candidatul la funcția de procuror general trebuie să dețină o experiență de cel puțin 10 ani de stagiu juridic, și minim 5 ani de experiență în funcția de procuror. În vederea creării posibilităților mai multor candidați de a accede la această funcție, în același timp, păstrând rigorile necesare ce țin de profesionalismul și criteriile corespunzătoare pentru funcția de procuror general, Ministerul Justiției vine cu propunerea ca pentru foștii procurori sau judecători să fie aplicat criteriul de experiență minimă de 5 ani în funcție de procuror sau judecător și 7 ani în calitate de avocat sau ofițer de urmărire penală. În acest caz, va fi posibilă alegerea dintr-un cerc mai larg de subiecți a candidatului potrivit pentru funcția de procuror general.

Altă modificare a proiectului de lege vizează extinderea numărului de membri ai CSP cu încă 3 membri, dintre care 2 să fie membri de drept, unul este reprezentantul Președintelui Uniunii Avocaților, al doilea este Avocatul Poporului, iar al treilea membru va fi desemnat de Guvern, fiind reprezentantul societății civile.

 

Proiectul Hotărîrii privind aprobarea proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 3/2016 cu privire la Procuratură și Nota informativă.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08

e-mail: presa@justice.gov.md

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 8343474     Soluție
 
Servicii
Close