Prima / Comunicate de presă » Consultare publică asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii imprimare
Consultare publică asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii
16.09.2019    

Ministerul Justiției inițiază procesul de consultare publică asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii.
Acesta este unul din proiectele de bază pe care Guvernul le va promova în domeniul reformei justiției, de aceea încurajăm toate părțile interesate, inclusiv judecătorii, procurorii și avocații, să vină cu opinii cu privire la prevederile proiectului de lege.

Pentru a evita confuzii, precizăm faptul că proiectul de lege publicat pe pagina web a Ministerului Justiției la 30 august 2018 a fost cu titlu de informare.
Versiunea respectivă a proiectului de lege a fost actualizată în urma discuțiilor în cadrul Atelierului de lucru cu privire la reforma justiției, organizat cu suportul Comisiei Europene în cadrul proiectului de asistență tehnică TAIEX, care s-a desfășurat la Chișinău între 4-5 septembrie curent.

Experții europeni participanți la atelier au prezentat autorităților Republicii Moldova din sectorul justiției experiența mai multor state europene, precum Albania, Cipru, Serbia, Lituania, Ucraina, România, în ceea ce privește principiile, măsurile și mecanismele cheie pentru îmbunătățirea responsabilității, independenței și integrității sistemului judiciar, inclusiv a evaluării judecătorilor, luându-se în vedere cele mai bune practici și lecții aplicabile discutate în cadrul atelierului. Proiectul de lege doar a fost actualizat, conceptual nefiind modificat.

Rugăm respectuos, părțile interesate să depună opinii scrise asupra proiectului de lege aprobat la 12 septembrie curent de către Guvern.
Ministerul Justiției va organiza o serie de dezbateri publice cu privire la proiectul de lege, în special dezbateri cu judecători, procurori, avocați și reprezentanți ai societății civile. Așa cum în cadrul dezbaterilor nu pot fi epuizate toate detaliile, îndemnăm părțile interesate, inclusiv practicienii din sectorul justiției să exprime opiniile scrise privind proiectul de lege, atât ce ține de mecanismul de evaluare, cât și de modificările la codurile de procedură. De asemenea, vă aducem la cunoștință că Ministerul Justiției a solicitat opinia Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii în partea ce ține de mecanismul de evaluare și modificările privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege cu privire la reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii și nota informativă pot fi consultate la următoarele link-uri: Proiectul proiectului Hotărîrii Guvernului privind aprobarea proiectului de Lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și organelor procuraturii și Nota informativă

Persoană de contact pentru opiniile scrise și alte aspecte ce țin de consultarea proiectului de lege: Victor Stratu, șef-adjunct interimar, Direcția elaborare acte normative, tel.: 0(22) 20 14 05, e-mail: victor.stratu@justice.gov.md.


Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08

e-mail: presa@justice.gov.md

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 8343693     Soluție
 
Servicii
Close