Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiției a prezentat prioritățile pe termen scurt și mediu partenerilor de dezvoltare imprimare
Ministerul Justiției a prezentat prioritățile pe termen scurt și mediu partenerilor de dezvoltare
18.09.2019    

Ministerul Justiției a organizat, astăzi, o ședință de lucru cu partenerii de dezvoltare.
În cadrul evenimentului, ministrul justiției, Olesea Stamate a punctat prioritățile de viitor ale Ministerului Justiției pe termen scurt și mediu care derivă din Planul de acțiuni al Guvernului.

Având în vedere că justiția și drepturile omului constituie una din prioritățile esențiale în politicile realizate de Ministerul Justiției care în cele din urmă au un impact major asupra celorlalte sectoare, ministrul justiției a prezentat pe domenii, principalele obiective pe care ministerul urmărește să le realizeze în sectorul justiției și care necesită suportul partenerilor de dezvoltare.

Astfel, în sistemul judecătoresc și cel al procuraturii, Olesea Stamate a menționat acțiuni ce țin de asigurarea independenței și integrității judecătorilor și procurorilor, creșterea profesionalismului și fortificarea mecanismelor de responsabilizare a acestora; asigurarea implementării Legii nr.76/2016 cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, în special a Planului de construire a clădirilor noi şi/sau de renovare a clădirilor existente; dezvoltarea sistemului informațional judiciar și a altor registre informaționale deținute de către Ministerul Justiției.

Concomitent, ministrul justiției a solicitat asistență partenerilor de dezvoltare în promovarea noului document de politici în sectorul justiției.

Cu referire la acțiunile privind politica penală și execuțional penală, Olesea Stamate a precizat obiective ce vizează revizuirea legislației procesual-penale pentru simplificarea/eficientizarea procedurilor de examinare a cauzelor penale atât la etapa prejudiciară, cât și la cea judiciară; sporirea serviciilor de corecție și reintegrare socială a persoanele aflate în sistemul de probațiune și sistemul penitenciar; crearea centrelor specializate de consiliere a copiilor victime a infracțiunii și a victimelor violenței în familie; îmbunătățirea serviciilor medicale în instituțiile penitenciare; implementarea soluțiilor IT pentru eficientizarea managementului personalului și persoanelor private de libertate; dezvoltarea Centrului de instruire din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și dotarea logistică a Detașamentului cu Destinație Specială «Pantera».

În aceeași ordine de idei, au fost menționate și acțiuni ce necesită asistență în domeniul expertizei judiciare, soluționării alternative a litigiilor și profesiilor liberale.

Oficialii europeni participanți la eveniment au manifestat deschiderea pentru susținerea obiectivelor propuse de către Ministerul Justiției, totodată, au venit și cu propuneri și sugestii de realizare a inițiativelor ministerului.

La eveniment au participat reprezentanți ai mai multor autorități europene, precum și reprezentanți ai societății civile.

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Justiției

tel: (+373 22) 20 14 08

e-mail: presa@justice.gov.md

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 8343792     Soluție
 
Servicii
Close