Prima / Comunicate de presă » Masă rotundă internațională a experților judiciari, la Ministerul Justiției imprimare
Masă rotundă internațională a experților judiciari, la Ministerul Justiției
04.10.2019    

Ministerul Justiției în comun cu Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) a organizat, astăzi, o masă rotundă internațională a experților judiciari cu tema: Argumentarea științifică a concluziilor expertului.

La eveniment au participat experți din domeniul judiciar din țări, precum: Belarus, Ucraina și România.

Secretarul de stat, Veronica Mihailov-Moraru în cuvântul său de deschidere a mesei rotunde a afirmat: „Cunosc foarte bine importanța muncii experților judiciari, reieșind din experiența mea anterioară de avocat. Și într-adevăr un proces veritabil, fie civil, fie penal, atunci când vine vorba de administrarea și acumularea probelor, deseori este imposibil de realizat fără o expertiză calificată, care să corespundă standardelor de rigoare.

Prezența la eveniment a specialiștilor din instituțiile de expertiză judiciară și universitară din Republica Moldova este o expresie clară și o apreciere a rolului de coordonare pe care CNEJ-ul îl are în domeniul important al expertizei judiciare. Fără îndoială, procesul de înfăptuire al justiției și de apărare a statului de drept nu poate fi conceput fără o expertiză judiciară. Avem exemplele statelor europene care au institute puternice în domeniul expertizei, cum ar fi, Olanda, Germania, Polonia și România. CNEJ trebuie să continuie, inclusiv cu sprijinul Institutului Național de Expertize Criminalistice  din România, eforturile pentru primirea sa în calitate de membru deplin al rețelei europene al institutelor de criminalistică. O condiție esențială a acceptării CNEJ-ului în această rețea este reluarea statutului său de institut de cercetări științifice. Aceasta ar putea constitui o prelungire firească a muncii de expert judiciar”.

Pe parcursul mesei rotunde au luat cuvânt mai mulți experți judiciari din cadrul CNEJ, precum și experți judiciari din instituții omoloage din Donețk, Odesa, Minsk și Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului au fost prezentate mai multe lucrări ale experților pe mai multe tematici printre care, implementarea metodelor probabilistice și statistice în expertiza scrisului de mână ca mijloc de argumentare științifică a concluziilor experților; utilizarea metodei resurselor în argumentarea costurilor lucrărilor de construcții/montaj în expertiza judiciară; procedeele argumentării concluziilor la efectuarea expertizei criminalistice a sticlei și a articolelor fabricate din sticlă; erorile tipice în argumentarea concluziilor rapoartelor de expertiză; particularitățile în dispunerea expertizei grafoscopice judiciare și extrajudiciare; metodele de verificare și apreciere a raportului de expertiză judiciară de către ordonator, precum și alte subiecte de importanță în domeniul expertizei judiciare.

Masa rotundă s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri în cadrul căreia experții judiciari participanți la eveniment și-au împărțășit experiențele și bunele practici în domeniu. 

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

tel: (+373 22) 20 14 08 

e-mail: presa@justice.gov.md

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 8353252     Soluție
 
Servicii
Close