Prima / Comunicate de presă » Inspecția Procurorilor și Codul de etică și conduită al procurorului, discutate la Ministerul Justiției imprimare
Inspecția Procurorilor și Codul de etică și conduită al procurorului, discutate la Ministerul Justiției
07.10.2019    

La Ministerul Justiției, cu suportul proiectului european Sprijin pentru prevenirea și lupta eficientă împotriva corupției în sectorul justiției”, a fost organizată, astăzi, o masă rotundă în cadrul căreia au fost abordate subiecte privind evaluarea rolului și eficacității Inspecției Procurorilor și Codul de etică și conduită al procurorului.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, secretarul de stat, Veronica Mihailov-Moraru a precizat: „Una dintre prioritățile Ministerului Justiției este de a contribui la garantarea independenței, responsabilității reale a procurorilor, asigurată în mod efectiv și în practică, astfel încît, să fie în stare să investigheze prompt ilegalitățile, liberi de orice influență internă sau externă. Este evident faptul că, niciun mecanism legal instituit nu va avea eficiență fără a-l contrabalansa prin anumite pârghii de garanție și control al acestuia. Inspecția Procurorilor (IP) și locul acesteia sunt subiecte care prezintă interes deosebit pentru noi, având în vedere că în Planul de acțiuni al Guvernului, și implicit, al Ministerului Justiției este prevăzută reformarea justiției și a organelor procuraturii.

Conform recomandărilor GRECO, din ultimul raport, care vizează independența statutară și bugetară a IP de Procurorul General, este menționată posibilitatea unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a fi implicat în mai multe etape ale procedurilor disciplinare în privința procurorilor".

Veronica Mihailov-Moraru a mai adăugat că: „Indubitabil, rolul inspectorului procurorului trebuie să fie unul clar definit, care să asigure eficiența necesară, acest lucru este imposibil de realizat fără a avea toate resursele indispensabile și drepturile de procedură care să-l abiliteze în investigarea nestingherită cu privire la anumite pretinse abateri disciplinare. Aceasta presupune și accesul liber la materiale, și desigur, competența necesară".

În cadrul mesei rotunde, Kari Lamberg, expertul european în prevenirea corupției și promovarea eticii în sectorul justiției, a prezentat principalele constatări ale evaluării IP, menționând: „Persistă necesitatea modificării Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, în scopul îmbunătățirii statutului independent al IP și în vederea schimbării procedurii disciplinare, astfel încât aceasta să fie gestionată de CSP și de Colegiul de Disciplină și Etică". Totodată, expertul european a exprimat opinia proiectului în ceea ce privește nevoia de organizare a instruirii adecvate pentru inspectorii IP. Institutul Național al Justiției nu oferă cursuri de formare a inspectorilor IP.

Cu referire la Codul de etică și conduită al procurorilor, adoptat la 22 februarie curent, expertul european a subliniat: „Acesta respectă toate standardele internaționale și europene cu privire la codul etic al procurorilor. Procurorii sunt bine informați despre codul modificat, care a fost publicat în rețeaua intranet a Procuraturii, accesibilă tuturor procurorilor din Moldova".

În aceeași ordine de idei, expertul european a concluzionat că implementarea Codului de Etică care a fost revizuit, continuă. Concomitent, se realizează monitorizarea implementării acestuia. Kari Lamberg, a venit cu recomandări ale proiectului cu referire la IP și la Codul de etică și conduită al procurorilor.

La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Procurorilor, ai Procuraturii Generale, ai Institutului Național al Justiției, ai Inspecției Procurorilor, precum și ai ABA ROLI.

 

 

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

tel: (+373 22) 20 14 08 

e-mail: presa@justice.gov.md


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: (+373 22) 23 33 40
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 8353130     Soluție
 
Servicii
Close