Prima / Comunicate de presă » Digitalizarea justiției. Raportarea statistică electronică, implementată cu succes în instanțele-pilot imprimare
Digitalizarea justiției. Raportarea statistică electronică, implementată cu succes în instanțele-pilot
19.06.2020    

Rapoartele de statistică judiciară pe suport de hârtie pot deveni în curând istorie. Cu suportul Programului USAID pentru Justiție Transparentă, un nou Modul de Raportare Statistică Electronică (MRSE), a fost cu succes pilotat în perioada ianuarie – mai 2020, în cadrul Curții de Apel Comrat și instanțele din circumscripția sa – judecătoriile Comrat și Cimișlia. În urma pilotării, MRSE a fost perfecționat și poate fi pus în aplicare în cadrul tuturor instanțelor judecătorești din Republica Moldova. Astfel, dacă până nu demult, întocmirea rapoartelor statistice s-a făcut doar pe suport de hârtie și era un proces anevoios, care necesita foarte mult timp și resurse considerabile, odată cu implementarea MRSE, generarea rapoartelor statistice complexe va deveni un proces automatizat și rapid.

Rezultatele pilotării au fost prezentate pe data de 29 mai 2020, în cadrul unei ședințe online, convocate de către reprezentanții Programului USAID pentru Justiție Transparentă, cu participarea responsabililor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (SCM), a Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ) din cadrul Ministerului Justiției și a instanțelor-pilot. Părțile beneficiare au apreciat utilitatea raportării statistice electronice și au susținut implementarea acesteia la nivelul întregului sistem judecătoresc, concomitent cu excluderea raportărilor pe suport de hârtie până la sfârșitul anului 2020. Având în vedere eficiența demonstrată a noului sistem de raportare electronică, pilotarea a fost extinsă în regiunea de nord a țării, în cadrul Curții de Apel Bălți și a Judecătoriile Bălți, Drochia, Edineț și Soroca. În acest sens, de către CSM a fost adoptată o hotărâre, în data de 2 iunie 2020. Astfel, până în luna august 2020, eforturile conjugate ale Programului USAID pentru Justiție Transparentă și a instanțelor pilot vor permite utilizarea MRSE în alte cinci instanțe judecătorești din țară.

MRSE reprezintă o componentă a noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) care a fost dezvoltată și implementată cu suportul Programului USAID pentru Justiție Transparentă. Până în prezent, cu implicarea celor trei instanțe-pilot, au fost testate și finalizate 111 tipuri de rapoarte statistice pentru instanțele de fond și curțile de apel. MRSE permite instanțelor de judecată să genereze online date statistice complexe în baza informațiilor conținute în PIGD. În același timp, MRSE oferă CSM și AAIJ posibilitatea să monitorizeze și evalueze periodic performanța instanțelor judecătorești. Noul mecanism de raportare oferă flexibilitatea creării mai multor categorii de rapoarte statistice cu caracter general și specific, planificate și la cerere. MRSE pune la dispoziția angajaților instanței filtre de căutare specifice, informația necesară fiind disponibilă în baza mai multor criterii, ca de exemplu indicele și categoria dosarelor, denumirea instanței sau numele judecătorului și altele. În același timp, funcționalitățile avansate ale MRSE permit generarea rapoartelor statistice pentru orice perioadă selectată de către utilizator.

În acest mod, sistemul judecătoresc din Moldova face un salt important în direcția automatizării și eficientizării activității judiciare.

 

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9311391     Soluție
 
Servicii
Close