Prima / Comunicate de presă » Proiectul de lege privind modificarea Constituției transmis Curții Constituționale imprimare
Proiectul de lege privind modificarea Constituției transmis Curții Constituționale
01.07.2020    

Ministerul Justiției anunță că, astăzi, 1 iulie 2020, Guvernul Republicii Moldova a transmis către Curtea Constituțională proiectul de Lege privind modificarea unor prevederi ale Constituției Republicii Moldova.

Proiectul de lege privind modificarea prevederilor constituționale cu referire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) constituie una dintre prioritățile Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma justiţiei în Republica Moldova.

Proiectul de lege a fost discutat și elaborat urmare a mai multor runde de consultări desfășurate în prima parte a anului 2020 pe platforma Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei cu participarea reprezentanților CSM, partidelor politice și societății civile, precum și ajustat potrivit Opiniilor comune ale Comisiei europene pentru democraţie prin drept (Comisia de la Veneţia) şi a Directoratului General pentru drepturile omului şi statul de drept al Consiliului Europei din 20 martie și 19 iunie 2020 (nr.983/2020 și opiniei suplimentare adoptată la sesiunea din 19 iunie 2020 (CDL-AD (2020)007), având în calitate de observatori reprezentanți ai Uniunii Europe și Statelor Unite ale Americii.          

Proiectul înaintat Curții Constituționale reprezintă versiunea ajustată și agreată de către toți participanții la procesul de consultări în partea ce ține de limitarea imunității judecătorilor, unificarea modului de numire a judecătorilor, anulării termenului inițial de numire a judecătorilor și componenței Consiliului Superior al Magistraturii.

În acest context, Ministerul Justiției își exprimă gratitudinea Consiliului Europei pentru sprijinul continuu care este oferit în domeniul fortificării supremației legii și al statului de drept, precum și tuturor participanților la procesul de consultări publice în format extins.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11294219     Soluție
 
Servicii
Close