Prima / Comunicate de presă » MINISTRUL JUSTIŢIEI CONSTATĂ O ÎMBUNĂTĂŢIRE A SITUAŢIEI ÎN DOMENIUL JUSTIŢEI PENALE PRIN ELIMINAREA TORTURII CA INSTRUMENT DE OBŢINERE A PROBELOR imprimare
MINISTRUL JUSTIŢIEI CONSTATĂ O ÎMBUNĂTĂŢIRE A SITUAŢIEI ÎN DOMENIUL JUSTIŢEI PENALE PRIN ELIMINAREA TORTURII CA INSTRUMENT DE OBŢINERE A PROBELOR
02.12.2009    
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a salutat Fundaţia Soros-Moldova pentru efortul pe care l-au depus cei care au efectuat studiul „Performanţele justiţiei penale prin prisma drepturilor omului”, fiind pentru prima dată în Republica Moldova cînd se efectuează studiu pe segmentul justiţiei penale.

În discursul său Alexandru Tănase a consemnat că trebuie să recunoaştem că există o mare problemă în percepţia de siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova, iar responsabilitatea asupra acestei probleme nu trebuie pusă pe umerii unei singure instituţii. Este o problemă de sistem şi ea trebuie abordată sistemic şi să vizeze reformarea tuturor instituţiilor implicate în acest proces, a mai adăugat Ministrul Justiţiei.

Alexandru Tănase a ţinut să sublinieze că trebuie să manifestăm o doză de curaj şi să recunoaştem că acest sistem nu este corect şi nu funcţionează. Aici el a amintit despre rolul pe care îl au ofiţerii de urmărire penală şi avocaţii.

De asemenea, Ministrul Justiţiei a vorbit despre sistemul de petiţionare, care s-a transformat într-un sistem de apelare la asistenţa juridică primară, iar jumătate din aparatul ministerelor scriu răspuns la petiţii. El a spus că este necesar de a revedea întregul sistem de asistenţă juridică primară, pentru ca toate petiţiile să fie examinate de persoane calificate şi nu de simpli funcţionari publici. El a mai subliniat necesitatea unor mecanisme de acordare a asistenţei juridice primare pentru cei care o confundă cu petiţionarea, iar petiţionarea propriu-zisă să se ocupe cu probleme care nu ţin de asistenţa juridică.

Alexandru Tănase a mai ţinut să menţioneze că raportul „Performanţele justiţiei penale prin prisma drepturilor omului” se referă la perioada de pînă la instaurarea noului guvern. În această ordine de idei el a specificat: „Este o tendinţă de îmbunătăţire în ultimele două luni pe care o constat, şi care sper că se va consolida prin reevaluarea întregului mecanism. Nu vreau să spun că lucrurile s-au schimbat fundamental, dar cel puţin anumite progrese s-au făcut. Aici mă refer la tortură, care nu mai este la ora actuală un instrument aplicat pentru obţinerea probelor”. De asemenea, Alexandru Tănase a vorbit despre independenţa judecătorilor, care nu sunt puşi să dea răspuns pentru sentinţele pe care le dau.
 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779110     Soluție
 
Servicii
Close