Prima / Comunicate de presă » Întrevederea Ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi cu membrii Grupului de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reforma justiției imprimare
Întrevederea Ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi cu membrii Grupului de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reforma justiției
25.09.2020    

La 24 septembrie 2020, la Strasbourg, Franța, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a avut o întrevedere cu membrii Grupului de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reforma justiției in Republica Moldova.

Discuțiile au fost axate pe evoluțiile reformei sectorului justiției, în special al Consiliului Superior al Magistraturii potrivit conceptului agreat și recomandărilor Comisiei de la Veneția și Direcției Generale pentru Drepturile Omului și Statul de Drept, emise prin avizul comun din 19 iunie 2020 (CDL-AD(2020)015 - https://www.venice.coe.int/webforms/documents/?pdf=CDL-AD(2020)015-e). De asemenea, a fost considerat avizul consultativ în acest sens al Curții Constituționale din 22 septembrie 2020.  

Membrii Grupului de lucru au reiterat importanța realizării reformei, mai cu seamă a celei constituționale, prin promovarea proiectului de modificare a Constituției privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu respectarea deplină a normelor constituționale și standardelor europene. În acest context, Consiliul Europei va continua să ofere toată asistența pentru Ministerul Justiției și instituțiile naționale implicate în acest proces si depășirea situației create.

Ministrul Justiției a mulțumit membrilor Grupului de lucru pentru susținere și recomandările înaintate în procesul de elaborare a amendamentelor la Constituție. Totodată, Fadei Nagacevschi și-a expus opinia privind avizul Curții Constituționale, menționând despre necesitatea depășirii urgente a acestui impas.  

De asemenea, interlocutorii au abordat etapele de definitivare a proiectelor Strategiei pentru Asigurarea Independenței și Integrității Sectorului Justiției pentru anii 2020-2023 şi Planului său de acţiuni (PA), elaborate cu suportul Grupului de lucru, care ar urma a fi transmise Guvernului spre aprobare în scurt timp. 

Notă: Grupul de lucru de nivel înalt al Consiliului Europei pentru reforma justiției în Republica Moldova a fost instituit  de către Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, cu scopul susținerii active a Republicii Moldova pe calea reformării sistemului judiciar.

 

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9368709     Soluție
 
Servicii
Close