Prima / Comunicate de presă » Solicitarea Guvernului Republicii Moldova și a Ministerului Justiției privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptat de către Biroul Comisiei de la Veneția imprimare
Solicitarea Guvernului Republicii Moldova și a Ministerului Justiției privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptat de către Biroul Comisiei de la Veneția
23.10.2020    

La 30 septembrie, Consiliul Europei a confirmat că proiectul de lege privind amendamentele constituționale (referitoare la sistemul judecătoresc și Consiliul Superior al Magistraturii) actualmente promovat de către Guvernul Republicii Moldova, este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția și Directoratului General pentru drepturile omului și statul de drept, precum și elaborat cu suportul Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției, sub auspiciile Secretarului General al Consiliului Europei.

La 1 octombrie, proiectul aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial a fost expediat Curții Constituționale pentru emiterea avizului consultativ.

La rândul său, Curtea Constituțională a solicitat Comisiei de la Veneția un Amicus Curiae (aviz) pe marginea proiectului indicat supra.

Guvernul a luat notă de demersul Curții Constituționale, dar dat fiind prioritatea acestui proiect de lege, Primul ministru și Ministrul justiției au solicitat Grupului de lucru de nivel inalt si Comisiei de la Veneția examinarea solicitării Curții Constituționale în regim de urgență.

Astăzi, 23 octombrie am fost anunțați că, solicitarea Guvernului privind emiterea Amicus Curiae în procedură urgentă a fost acceptat de către Biroul Comisiei de la Veneția.

Contăm că reforma constituțională privind CSM va fi implementată prompt, fapt care ar permite Republicii Moldova să se conformeze recomandărilor Comisiei de la Veneția și Grupului de State Împotriva Corupției (GRECO) și să asigure transformările mult asteptate in domeniul justiției.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9551527     Soluție
 
Servicii
Close