Prima / Comunicate de presă » FEMEILE DEŢINUTE ÎN PENITENCIARUL RUSCA VOR BENEFICIA DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ AVANSATĂ imprimare
FEMEILE DEŢINUTE ÎN PENITENCIARUL RUSCA VOR BENEFICIA DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ AVANSATĂ
05.12.2009    

Centrul medical al unicului penitenciar pentru femei din R. Moldova include mai multe cabinete: ginecologic, stomatologic, terapie/medicină internă, un laborator clinic şi altele. Toate cabinetele au fost dotate cu echipament şi utilaje medicale performante, care vor permite specialiştilor să efectueze toate investigaţiile necesare şi să aplice măsuri adecvate de tratament. De asemenea, o secţie specială a fost amenajată pentru mamele deţinute cu copii.

La evenimentul de inaugurare a Centrului medical a fost prezent Francois Farah, Directorul UNFPA pentru R. Moldova (cu sediul la Bucureşti), Boris Gâlca, Coordonator ProgrameUNFPA Moldova, Gheorghe Susarenco, Vice-ministrul Justiţiei şi conducerea Departamentului Instituţiilor Penitenciare. La sfârşitul evenimentului interpreta Geta Burlacu a susţinut un concert de caritate pentru femeile care-şi ispăşesc pedeapsa la Rusca.

Vice-ministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco, a declarat că statul trebuie să aibă grijă de toţi cetăţenii ţării sale, iar drepturile celor privaţi de libertate trebuie să fie respectate în totalitate. Directorul UNFPA pentru R. Moldova, Francois Farah, a menţionat că misiunea agenţiilor ONU este de a susţine eforturile Guvernului în vederea realizării reformelor şi respectării drepturilor omului. „Acţiunea UNFPA vine să sprijine Ministerul Justiţiei şiDepartamentul Instituţiilor Penitenciare în efortul lor de a reforma sistemul penitenciar din Moldova, avansându-l la standarde europene”, a declarat Francois Farah.

Această acţiune se încadrează în şirul de evenimente dedicate „Campaniei 16 zile de acţiuni împotriva violenţei faţă de femei” care se desfăşoarăîn R. Moldova”, a spus Boris Gâlca, Coordonator Programe UNFPA. Toate femeile, indiferent de provenienţă, loc de trai sau statut social, au dreptul la accesul serviciilor de calitate în domeniul sănătăţii. Sperăm în felul acesta să le oferim tuturor femeilor din penitenciarul de la Rusca, în special femeilor cu copii mici, posibilitatea de a se bucura de îngrijire medicală de calitate şi de şansa pentru o viaţă mai bună”, a mai spus Coordonatorul UNFPA.

Interpreta Geta Burlacu a menţionat că este pentru prima oară când a susţinut un concert în faţa femeilor dinPenitenciarul de la Rusca. „Peste tot există oameni cu sufletul mare. Sunt sigură că dacă ar avea o a doua şansă, aceste femei ar face tot posibilul să nu ajungă la penitenciar. Am vrut să le transmit mesajul că ele sunt aşteptate acasă de copii, de părinţi, de familie”, a declarat interpreta.

De menţionat că Centrul medical de la Rusca a fost renovat capital în anul 2008. Lucrările de reconstrucţie au fost efectuate de Guvernul Republicii Moldova. Anterior UNFPA a mai dotat cu mobilier sectorul în care sînt plasate deţinutele-mame cu copii, inclusiv mobilier pentru necesităţile copiilor. De asemenea, a oferit resurse informative pentru biblioteca penitenciarului.

În total, în perioada 2008-2009,Fondul ONU pentru Populaţie a oferit Penitenciarului Nr. 7 de la Rusca asistenţa tehnică în valoare de circa 400 000 mii lei.


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779410     Soluție
 
Servicii
Close