Prima / Comunicate de presă » Mesaj de felicitare al Ministrului Justiției, Fadei Nagacesvchi cu prilejul Zilei naționale a mediatorului imprimare
Mesaj de felicitare al Ministrului Justiției, Fadei Nagacesvchi cu prilejul Zilei naționale a mediatorului
20.02.2021    

Stimați mediatori,

Instituirea în anul 2019 a Zilei naționale a mediatorului în Republica Moldova, care se celebrează la 20 februarie, consacră acestei sărbători profesionale o confirmare a importanței și a impactului care îl deține această profesie în eficientizarea înfăptuirii calitative a actului de justiţie, prin degrevarea instanțelor de judecată de numărul mare de cauze, oferind soluții convenabile părților implicate în conflict, în corespundere cu interesele acestora.

Pentru Ministerul Justiției consolidarea, fortificarea durabilă a acestei metode alternative de soluționare a litigiilor constituie o prioritate majoră, având o reflecție clară în Strategia pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024. ​​​​​​​​​​​

Mecanismul medierii este menit să asigure așteptările multor instituții de stat prin sporirea numărului de litigii, soluționate prin intermediul acestei metode extrajudiciare, care cu certitudine va contribui la facilitarea și încurajarea concilierii părților pe cale amiabilă înainte de demararea procedurii judiciare sau pe parcursul unei proceduri deja inițiate, precum și va contribui la beneficierea de avantaje de către ambele părți în cadrul unui proces de mediere, economisirea timpului, a cheltuielilor financiare și cel mai important a evitării acelor presiuni psihologice nocive și emoții negative.

Stimați mediatori, doresc să îmi exprim sincera apreciere și recunoștință pentru munca, contribuția și suportul Dumneavoastră în dezvoltarea acestei instituții în spiritul idealurilor unei justiţii adevărate prin prisma principiilor umanizării şi justiţiei restaurative. Mă alătur tutor celor care promovează cu înverșunare acele valori care sunt menite să asigure activitatea unei medieri imparțiale, echitabile și obiective.

Sper cu desăvârșire că doar prin sinergia tuturor eforturilor conjugate va fi posibilă mobilizarea eficientă întru dezvoltarea și creșterea performanțelor instituției medierii din Republica Moldova și reglementării mecanismului de funcționare corectă a acesteia în conformitate cu standardele internaționale.

La mulți ani, Stimați Mediatori!

 

Cu distinse gânduri de apreciere și respect deosebit,

 

Fadei NAGACEVSCHI

Ministru al Justiției

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 10661555     Soluție
 
Servicii
Close