Prima / Comunicate de presă » INSTRUIRE ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI DATELOR CU CARACTER PERSONAL ŞI PRACTICA JUDICIARĂ INTERNAŢIONALĂ ÎN MATERIE PENALĂ imprimare
INSTRUIRE ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI DATELOR CU CARACTER PERSONAL ŞI PRACTICA JUDICIARĂ INTERNAŢIONALĂ ÎN MATERIE PENALĂ
02.12.2009    

De această dată, colaboratorii Centrului de Armonizare a Legislaţiei şi reprezentanţii autorităţilor publice interesate au fost antrenaţi într-un training cu tematica “Cooperarea judiciară internaţională în materie penală” şi “Protecţia datelor cu caracter personal în materie de vize”, cu participarea experţilor români, dna Gabriela Cătălina Miron, Ministerul Justiţiei şi al Libertăţilor Cetăţeneşti din România şi dna Gabriela Dancău, Ministerul Afacerilor Externe din România.

În particular, au fost abordate subiecte de un deosebit interes pentru participanţi, precum cooperarea judiciară cu statele membre ale Uniunii Europene înainte şi post-aderare, Convenţia UE de asistenţă judiciară în materie penală din 29 mai 2000 şi Protocolul la Convenţia privind asistenţa reciprocă în materie penală între statele membre ale UE din 16 octombrie 2001, cadrul juridic actual al cooperării dintre Republica Moldova şi România.

Un subiect aparte al dezbaterilor l-a constituit acquis-ul Schengen şi implementarea acestuia la nivel naţional. Astfel, în cadrul seminarului, dna Miron a elucidat componenţa şi categoriile acquis-ului Schengen şi a explicat procesul de implementare graduală şi de evaluare a acestuia.

De asemenea, dna expert Gabriela Dancău a prezentat experienţa României în implementarea cadrului legal comunitar al protecţiei datelor cu caracter personal în materie de vize în legislaţia naţională, precum şi dificultăţile care au fost surmontate de autorităţile române competente în domeniu.

În acest context, discuţiile purtate de către reprezentanţii autorităţilor publice naţionale cu experţii români s-au dovedit a fi eficiente pentru delimitarea similitudinilor legislative şi instituţionale dintre Republica Moldova şi România şi preluarea bunelor-practici, utile pentru Republica Moldova în contextul procesului de apropiere de Uniunea Europeană.

Seminarul de instruire face parte din şirul de evenimente ale proiectului “Susţinerea Centrului de Armonizare a Legislaţiei şi a ministerelor în implementarea acquis-ului comunitar” realizat de către Agenţia pentru Susţinerea Învăţămîntului Juridic şi a Organelor de drept “EX LEGE” finanţat de Ambasada Marii Britanii la Chişinău.


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779408     Soluție
 
Servicii
Close