Prima / Comunicate de presă » REPREZENTANŢII CULTELOR AU DISCUTAT CU MINISTRUL JUSTIŢIEI IMPEDIMENTELE CU CARE SE CONFRUNTĂ LA ÎNREGISTRARE imprimare
REPREZENTANŢII CULTELOR AU DISCUTAT CU MINISTRUL JUSTIŢIEI IMPEDIMENTELE CU CARE SE CONFRUNTĂ LA ÎNREGISTRARE
01.12.2009    

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a invitat reprezentanţii cultelor din Republica Moldova la o masă rotundă pentru a discuta despre perfecţionarea cadrului normativ şi instituţional privind cultele religioase în vederea prevenirii discriminării pe criterii confesionale.

„Vrem să începem un dialog sincer şi continuu, şi vă declar că, de principiu, nu ne vom opune înregistrării nici unui cult. Dar, există acele prevederi legale, care stabilesc anumite condiţii, nu tot timpul acceptate de către reprezentanţii cultelor, ceea ce creează impedimente de înregistrare. De aceea ne-am adunat aici pentru a le identifica şi a găsi acea cale de mijloc pentru soluţionarea dificultăţilor cu care vă confruntaţi în momentul înregistrării la Ministerul Justiţiei”, a comunicat Alexandru Tănase reprezentanţilor cultelor.

În cadrul mesei rotunde, Alexandru Tănase a menţionat că relaţia de până acum a statului cu entităţile religioase nu a fost una uniformă, iar guvernul a avut o poziţie distinctă în privinţa înregistrării mai multor culte. Tot aici el a adăugat că pe alocuri această poziţie nu era justificată de către autorităţi. În această ordine de idei, Alexandru Tănase a declarat că Ministerul Justiţiei a început procesul de deblocare a dosarelor mai vechi care au fost depuse până acum la minister de către reprezentanţii cultelor. În câteva luni se doreşte de a atinge nivelul în care reprezentanţii cultelor nu au obiecţii faţă de autorităţi, iar autorităţile nu încearcă să împiedice activitatea entităţilor religioase.

„În calitate de autorităţi statale noi avem scopul legal de a asigura fiecărui cetăţean libertatea confesiunii, pentru ca cetăţeanul să nu simtă nici un fel de imixiuni în acest sens. Prin acţiunile sale şi actele legislative pe care le emite, Ministerul Justiţiei va încerca să instaureze o anumită linişte şi cooperare între entităţile religioase”, a conchis Alexandru Tănase.

În cadrul mesei rotunde cu tema „Înregistrarea entităţilor religioase” au fost identificate deficienţele cu care se confruntă reprezentanţii cultelor, în vederea perfecţionării cadrului normativ pentru a putea preveni discriminarea pe criterii confesionale. Propunerile reprezentanţilor cultelor şi a altor reprezentanţi ai societăţii civile urmează să fie expediate Ministerului Justiţiei pentru a fi analizate şi supuse dezbaterilor în cadrul unei mese rotunde ulterioare cu reprezentanţii entităţilor religioase.


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779400     Soluție
 
Servicii
Close