Prima / Comunicate de presă » Parlamentul a adoptat, în prima lectură, Strategia de Reformare în Sectorul Justiției imprimare
Parlamentul a adoptat, în prima lectură, Strategia de Reformare în Sectorul Justiției
03.11.2011    

Proiectul Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției a fost adoptat astăzi, în prima lectură, de Parlamentul Republicii Moldova. În susținerea acestui document au votat toți cei 53 de deputați, membri ai coaliției de guvernământ, prezenți în sala de ședințe a Legislativului.

În discursul său adresat parlamentarilor, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a accentuat că obiectivul de bază al Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției este edificarea unui sector de justiție accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist și responsabil față de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremația legii și respectarea drepturilor omului. El a menționat, de asemenea, că un element novator al Strategiei este abordarea complexă și multidimensională a întregului sistem, care presupune implicarea tuturor actorilor și instituțiilor ce asigură funcționarea Justiției în Republica Moldova, ceea ce presupune crearea unor noi instituții, dar și consolidarea celor existente, pentru a conferi activității acestora un nivel calitativ nou. Astfel, este preconizată optimizarea hărții judecătorești, implementarea și consolidarea principiului specializării judecătorilor, realizarea unui sistem periodic de evaluare a performanțelor acestora, dar și modificarea procedurii de numire a Procurorului General, stabilirea unor criterii obiective de  numire și promovare a celorlalți procurori, precum și demilitarizarea acestei instituții.

Cele mai aprinse dezbateri s-au desfășurat în jurul acțiunilor anti-corupție cuprinse în Strategie.

Răspunzând la întrebările deputaților, Oleg Efrim a insistat că acest fenomen poate fi eficient combătut doar printr-un amplu complex de măsuri de încurajare și prevenire, printre care se numără majorarea salariilor actorilor din sectorul Justiției, asigurarea transparenței și aplicarea tehnologiilor informaționale, dar și aplicarea unor instrumente specifice, cum ar fi testele periodice de integritate și cele la poligraf, aplicarea adecvată a mecanismului de control al declarațiilor de avere și proprietate, revizuirea instituției imunității judecătorilor, care îi protejează pe toți cei ce au comis acte de corupție, sau interceptarea telefoanelor de serviciu ale magistraților, procurorilor și ofițerilor de urmărire penală, care i-ar proteja pe aceștia de orice imixtiuni din mediul politic și economic.

Legislatorii au acceptat propunerea Comisiei juridice, pentru numiri și imunități din Parlament de a examina și adopta această Strategie în lectură finală în cel mai scurt timp.

Vom menționa că Strategia de Reformare în Sectorul Justiției a fost elaborată într-un termen restrâns, sub egida Ministerului Justiției, cu participarea unui larg spectru de experți naționali și străini, reprezentanți ai unor instituții de stat și organizații neguvernamentale, fiind evaluat și apreciat pozitiv de către Comisia Europeană, Consiliul Europei și alte misiuni internaționale. În prezent, Ministerul Justiției a elaborat deja o primă variantă a Planului de Acțiuni, care va conține măsuri concrete și fundamentarea financiară pentru implementarea Strategiei, iar versiunea finală va prezentată spre aprobare până la sfârșitul lunii noiembrie.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9801951     Soluție
 
Servicii
Close