Prima / Comunicate de presă » Strategia de Reformare în Sectorul Justiției a fost adoptată de Parlament în lectură finală imprimare
Strategia de Reformare în Sectorul Justiției a fost adoptată de Parlament în lectură finală
25.11.2011    

Strategia de Reformare în Sectorul Justiției pentru anii 2011-2016 a fost adoptată azi de Parlament, în lectură finală, cu votul tuturor celor 80 de deputați prezenți în sala de ședințe. La propunerea comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în varianta finală a acestui document au fost operate un șir de modificări propuse de Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Generală, Institutul Național al Justiției, precum și de alte instituții.

Parlamentarii nu au propus niciun amendament, iar singura obiecție a fost formulată de membrii fracțiunii PCRM, care au insistat ca în stenograma ședinței să fie menționat că anume Legislativului îi revine controlul executării acestei Legi.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a apreciat cu această ocazie faptul că Strategia de Reformare în Sectorul Justiției a fost adoptată prin consens, atât cu votul deputaților din coaliția de guvernământ, cât și a celor comuniști, anunțând totodată că, în cel mai scurt timp, Ministerul Justiției va prezenta spre aprobare Guvernului proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei. Acest proiect, care prevede acțiuni concrete pentru realizarea tuturor obiectivelor cuprinse în Strategia de Reformarea în Sectorul Justiției, precum și fundamentarea financiară a acestora, urmează de asemenea să fie adoptat de Parlament. Atât Strategia, cât și Planul de Acțiuni au un obiectiv comun - edificarea unui sector al justiţiei accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist şi responsabil faţă de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului.

În special, Strategia de Reformare în Sectorul Justiției urmărește aplicarea unui grad de zero toleranță pentru actele de corupție și prevede, în acest sens, un amplu complex de măsuri de încurajare și prevenire. Printre acestea se numără majorarea salariilor actorilor din sectorul Justiției, asigurarea transparenței și aplicarea tehnologiilor informaționale, dar și aplicarea unor instrumente specifice, cum ar fi testele periodice de integritate, aplicarea adecvată a mecanismului de control al declarațiilor de avere și proprietate, revizuirea instituției imunității judecătorilor, care îi protejează în prezent pe toți cei ce au comis acte de corupție, sau interceptarea telefoanelor de serviciu ale magistraților, procurorilor și ofițerilor de urmărire penală, care i-ar proteja pe aceștia de orice imixtiuni din mediul politic și economic.

Potrivit unui calcul prealabil, costurile implementării Strategiei de Reformare în Sectorul Justiţiei pe parcursul celor cinci au fost estimate la aproximativ 150 de milioane de euro, o bună parte din care vor fi asigurați din surse financiare străine, în special din partea Uniunii Europene

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9802068     Soluție
 
Servicii
Close