Prima / Comunicate de presă » Ministerul Justiției a expediat Guvernului spre aprobare proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției imprimare
Ministerul Justiției a expediat Guvernului spre aprobare proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției
05.12.2011    

Ministerul Justiției a expediat astăzi Guvernului spre aprobare proiectul Planului de Acțiuni pentru implementarea Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției, pentru anii 2011 - 2012. Varianta finală a acestui document a fost ajustată și revizuită într-un termen restrâns, în baza tuturor comentariilor obținute și avizelor expediate, precum și a concluziilor formulate în urma unei dezbateri publice finale, organizată pe data de 16 noiembrie.

Elaborarea Planului, care prevede acțiuni concrete pentru realizarea tuturor obiectivelor cuprinse în Strategia de Reformarea în Sectorul Justiției, precum și fundamentarea financiară a acestora, început în paralel cu promovarea acesteia la nivel politic, la începutul lunii septembrie, și adoptarea de către Parlament în lectură finală, pe 25 noiembrie.  Ministerul Justiției a invitat să participe toate instanțele  judecătorești, organele de anchetă penală, cele ale Procuraturii, avocații, notarii, Ministerele și celelalte instituții ale autorității publice centrale, dar și pe reprezentați societății civile interesați de realizarea unei reforme reale și profunde a Justiției în Republica Moldova. Membrii grupului de lucru responsabil pentru elaborarea documentului au analizat și sintetizat toate propunerile primite din partea acestora.

Costurile implementării Strategiei pe parcursul celor cinci ani au fost evaluate, în varianta finală a proiectului Planului de Acțiuni, la aproximativ 124 de milioane de euro, cu 26 de milioane mai puțin decât se calculase inițial. O bună parte din banii necesari ar putea fi asigurați din surse financiare străine, în special din partea Uniunii Europene, dar și a altor parteneri internaționali, însă principalul efort revine în sarcina Guvernului Republicii Moldova.  

Planul de Acţiuni urmează structura Strategiei de Reformare în Sectorul Justiţiei şi are acelaşi obiectiv - edificarea unui sector al justiţiei accesibil, eficient, independent, transparent, profesionist şi responsabil faţă de societate, care să corespundă standardelor europene, să asigure supremaţia legii şi respectarea drepturilor omului. Spre deosebire de Strategie, care pune accentul pe finalitate şi rezultatele scontate, Planul de Acţiuni va ghida activitatea zilnică a tuturor instituţiilor vizate, pentru o coordonare şi planificare adecvată atât a resurselor umane, cât şi a colectării şi repartizării resurselor financiare necesare.

După ce va fi aprobat de Guvern, proiectul Planului de Acțiuni urmează a fi votat în Parlament, care își asumă astfel controlul executării Strategiei de Reformare în Sectorul Justiției.

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9753146     Soluție
 
Servicii
Close