Prima / Comunicate de presă » JURIŞTII GERMANI AU AVIZAT POZITIV LICHIDAREA JUDECĂTORIILOR ECONOMICE ŞI MILITARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA imprimare
JURIŞTII GERMANI AU AVIZAT POZITIV LICHIDAREA JUDECĂTORIILOR ECONOMICE ŞI MILITARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
17.12.2009    
În cadrul acestor dezbateri Alexandru Tănase a prezentat partenerilor germani proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiţiei în vederea reformării sistemului judecătoresc prin lichidarea judecătoriilor economice şi militare în Republica Moldova.

Domnul Jurgen Thomas, expert al Fundaţiei germane pentru Cooperare Juridică  Internaţională a transmis observaţiile sale privind includerea planificată a judecătoriilor militare şi economice în jurisdicţia de drept comun. Avizul domnului Jurgen Thomas susţine încadrarea judecătoriilor militare şi economice în jurisdicţia de drept comun. Tot în acest aviz expertul german spune că nu există necesitatea unei jurisdicţii militare pentru infracţiuni penale ale militarilor şi că o astfel de jurisdicţie nu este obiectivă. El conchide cu privire la instanţele militare că existenţa unei jurisdicţii speciale este greu compatibilă cu principiul egalităţii în faţa legii, pentru că nu există siguranţa că în cazul hotărârilor sale, judecătoriile militare vor folosi aceeaşi unitate de măsură ca şi judecătoriile de drept comun.

Referindu-se la încadrarea judecătoriilor economice în jurisdicţia generală, domnul Jurgen Thomas a conchis că păstrarea judecătoriilor economice pentru examinarea şi soluţionarea litigiilor de drept cu participarea persoanelor juridice nu este nici necesară şi nici oportună. Concluzia lui reiese din faptul că instituirea ramurilor judecătoreşti speciale îşi găseşte justificarea doar în cazul în care sistemul de drept s-a diferenţiat atât de tare, încât judecătorii şi alţi jurişti nu mai au posibilitatea să facă cunoştinţă suficientă cu toate domeniile de drept. De aceea în avizul său expertul german scrie că prin introducerea unui sistem al economiei de piaţă şi întreprinderilor economice independente de stat este bine încadrarea fostelor judecătorii arbitrale şi actualelor judecătorii economice în jurisdicţia generală.

Proiectul de lege care vizează lichidarea instanţelor specializate şi transmiterea competenţelor acestora instanţelor de drept comun a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre examinare.


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779308     Soluție
 
Servicii
Close