Prima / Comunicate de presă » Reforma instituţiei avocaturii a fost aprobată de Guvern imprimare
Reforma instituţiei avocaturii a fost aprobată de Guvern
24.12.2009    

Cabinetul de Miniştri a aprobat astăzi, joi, 24 decembrie 2009, proiectul Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte normative care se referă la reformarea instituţiei avocaturii, elaborat de Ministerul Justiţiei.

 

Ministerul Justiţiei, împreună cu un grup de lucru format din reprezentanţi ai Baroului Avocaţilor din Moldova, Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat, Biroului asociat de avocaţi „Avocaţii publici” şi Programului Drept al Fundaţiei Soros - Moldova, Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Supremaţia Legii în Moldova (NORLAM) a elaborat amendamente la Legea cu privire la avocatură, după o analiză a cadrului normativ şi identificarea domeniilor problematice ce afectează instituţia avocaturii.

 

Proiectul de Lege prevede modificarea conceptului instituţiei avocaturii prin crearea unei structuri organizatorice prin instituirea a 5 barouri de avocaţi regionale, stabilirea unor noi rigori de acces în profesie, reprezentare în instanţă. A fost precizat statutul avocatului stagiar şi au fost modificate mecanismele de sancţionare disciplinară şi normele referitoare la instruirea continuă a avocaţilor. În context, au fost elaborate un şir de amendamente la Codul de procedură civilă şi Codul contravenţional.

 

Proiectul de lege urmăreşte consolidarea instituţiei avocaturii, prin revizuirea Legii nr. 1260-XV cu privire la avocatură şi altor acte normative (Codul de procedură civilă, Codul contravenţional), întru schimbarea viziunii de ansamblu asupra rolului avocaturii şi a organizării profesiei de avocat. La elaborarea propunerilor de modificare a legislaţiei s-a ţinut cont de Recomandarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat, care stabileşte principiile de exercitare a profesiei într-un stat de drept, precum şi de recomandările Consiliului Europei formulate în expertizele asupra Legii cu privire la avocatură.

 

În acelaşi context, având în vedere apariţia în ultima perioadă în mass-media a unor speculaţii ale unor organizaţii neguvernamentale referitoare la pretinse amendamente preconizate de Ministerul Justiţiei la Legea cu privire la avocatură, ţinem să precizăm că acestea sunt neîntemeiate, nefiind bazate pe proiectul de lege aprobat de Guvern şi dezinformează opinia publică privind reforma instituţiei avocaturii.

 

Amintim că proiectele de lege elaborate de Ministerul Justiţiei sunt accesibile în versiune electronică pe pagina web http://justice.gov.md/ro/pro-norm/, unde pot fi formulate propuneri şi sugestii, sau pe suport de hârtie la adresa: Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova str. 31 August 1989, 82, mun.Chişinău, MD 2012, Republica Moldova.

 


 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax: (+373 22) 23 47 97
Vizitatori total: 9779361     Soluție
 
Servicii
Close