Prima / Noutăţi / Agent Guvernamental » Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat hotărîrea în cauza Buhaniuc c. Republicii Moldova imprimare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat hotărîrea în cauza Buhaniuc c. Republicii Moldova
28.01.2014    

La 27 ianuarie  2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare "Curtea Europeană") a pronunţat hotărîrea în cauza Buhaniuc c. Republicii Moldova (cererea nr. 56074/10), prin care a constatat încălcarea articolului 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (în continuare "Convenţia").

Reclamantul, Sergiu Buhaniuc, este cetățean al Republicii Moldova, născut în 1990, domiciliază în Chişinău. Speța implică examinarea circumstanțelor evenimentelor ce au avut loc după alegerile generale din Republica Moldova din 5 aprilie 2009, cînd la 7 aprilie și în zilele următoare în capitala au avuc loc proteste împotriva presupusei fraude electorale, iar drept urmare a dezordinilor în masa ce au avut loc rețineri în masă de forțe de ordine.

Reclamantul a fost reținut în seara zilei de 7 aprilie și în ziua următoare a fost sancționat la zece zile de arest contravențional. Reclamantul, a pretins încălcarea drepturilor sale garantate de prevederile articolului 3 din Convenţie prin faptul că a fost maltratat şi a avut parte de o investigaţie ineficientă.

Guvernul a susținut că urmărirea penală în cauza, la momentul examinării cauzei la Curtea Europeană, era încă în curs de desfășurare și că nu există o decizie finală la nivel naţional. Din acest motiv, Guvernul a considerat că cererea reclamantului este prematură, astfel nefiind epuizate căile de atac interne disponibile. În cele din urmă Guvernului nu i-a rămas decît să se subscrie poziției autorităților de investigare cu privire la aprecierea circumstanțelor de fapt, acceptînd versiunea de sprijinită de procuratura precum ca autorul infracţiunii nu a putut fi identificat.

Curtea Europeană a constatat în unanimitate violarea articolului 3 din Convenţiei, sub aspect material și procedural, constatînd că autoritaţile naţionale au omis să efectueze o investigaţie eficienta a circumstanțelor cauzelor.

Curtea a respins obiecția cu privire la caracterul prematur a cererii reclamantului, din momentul în care a existat o serioasă deficiență în durata investigației și din cauză că urmărirea penală a fost de mai multe ori redeschisă după controlul judiciar din partea judecătorului de instrucție. În aceste circumstanțe și din momentul în care perspectiva finalizării investigației este una mai puțin probabilă, Curtea Europeană admite supravegherea sa ca excepție de la regula epuizării remediilor.

Curtea a decis în temeiul articolului 41 din Convenţie să acorde suma de 15000 euro cu titlu de prejudiciu moral şi 1370 euro cu titlu de costuri și cheltuieli judiciare.

Hotărîrea va devine definitivă în termen de trei luni de zile de la data adoptării în condiţiile articolului 44 alin. 2 (b) din Convenţie.

Actualmente, hotărîrea este disponibilă doar în limba engleză și poate fi accesată pe pagina web a Curții Europene a Drepturilor Omului. 

Direcția Generală Agent guvernamental

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4674160     Soluție
 
Servicii
Close