Prima / Noutăţi / Agent Guvernamental » Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărîrea în cauza Pareniuc c. Republicii Moldova imprimare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărîrea în cauza Pareniuc c. Republicii Moldova
02.07.2014    

La 1 iulie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea Europeană") a pronunţat hotărîrea în cauza Pareniuc c. Republicii Moldova (cererea nr. 17953/08), prin care a constatat încălcarea articolului 6 § 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (în continuare „Convenţia").

Reclamanta , Vera Pareniuc, este o cetăţeancă a Republicii Moldova, s-a născut în 1955 şi locuieşte în or. Edineţ. În faţa Curţii Europene, reclamanta s-a plîns că a fost victima unei „provocări" din partea poliţiei şi în rezultatul căreia ar fi săvîrșit o infracțiune.

Activînd în calitate de inspector superior în cadrul Inspectoratului fiscal Edineţ, în momentul producerii evenimentului, reclamanta a fost învinuită de corupere pasivă şi condamnată prin decizia definitivă a Curţii de Apel Bălţi din 21 martie 2007. Instanţa de judecată i-a aplicat o pedepsă sub formă de amendă în mărime de 20 000 lei şi închisoare pe termen de 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe termen de 3 ani. Drept temei au constituit probele (banii marcaţi) colectate în cadrul unei activităţi operative de investigaţii, condusă de către colaboratorii poliţiei, la 17 februarie 2004. Proprietarul unui magazin Z. a transmis reclamantei o sumă de bani în schimbul acordării unor servicii, înregistrînd, în acelaşi timp, convorbirea lor. Deşi reclamanta a depus recurs, la 12 septembrie 2007 Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul ca fiind vădit neîntemeiat.

Guvernul a susţinut că reclamanta nu a fost victima unei provocări, pentru că nu a putut demonstra în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale şi a Curţii Europene că a fost provocată la săvîrşirea infracţiunii.

Curtea Europeană a constatat că din dosar reiese că autorităţile naţionale nu dispuneau de careva probe precum că reclamanta era implicată în acţiuni de luare de mită pînă la 17 februarie 2004. Cu toate că la dosar au fost anexate probe de luare de mită de către reclamantă, nu există dovezi că acestea au fost obţinute de poliţie pînă la pornirea urmăririi penale împotriva reclamantei. Mai mult, în opinia Curţii Europene, imprimările audio demonstrează că reclamanta a fost subiectul unei provocări de luare de mită pentru care, ulterior, a fost condamnată, deşi lipseau indicii că infracțiunea ar fi fost comisă fără această provocare. Nu doar Vera Pareniuc a susţinut că a fost victima unei provocări, dar şi Curtea de Apel Bălţi a constatat acest fapt în decizia sa din 20 septembrie 2006, atunci cînd reclamanta a fost achitată.

Prin urmare, Curtea Europeană a constatat o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenţie. Curtea Europeană a decis, în temeiul articolului 41 din Convenţie, să acorde reclamantei suma de 3500 EUR pentru prejudiciu moral şi suma de 2440 EUR pentru costuri şi cheltuieli.

Hotărîrea va deveni definitivă în termen de trei luni de zile de la data adoptării în condiţiile articolului 44 alin. 2 (b) din Convenţie.

Actualmente, hotărîrea este disponibilă doar în limba engleză şi poate fi accesată pe pagina web a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4674159     Soluție
 
Servicii
Close