Prima / Noutăţi / Agent Guvernamental » Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărîrea în cauza Bulgaru c. Republicii Moldova imprimare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărîrea în cauza Bulgaru c. Republicii Moldova
30.09.2014    

La 30 septembrie 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare "Curtea Europeană") a pronunţat hotărîrea în cauza Bulgaru c. Republicii Moldova (cererea nr. 35840/09), prin care a constatat încălcarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (în continuare "Convenţia").

Reclamantul, Ion Bulgaru, este cetăţean al Republicii Moldova, născut în anul 1983. În prezent, acesta este deținut într-o instituție penitenciară din Republica Moldova. Potrivit articolului 3 din Convenție, reclamantul s-a plâns că a fost maltratat de către colaboratorii de poliție, iar autoritățile naționale n-au efectuat o anchetă efectivă în legătură cu plîngerea sa.

În momentul producerii evenimentelor, reclamantul își ispășea pedeapsa cu închisoarea, pe termen de 10 ani, în penitenciarul din Cricova. În legătură cu o infracțiune săvîrșită în penitenciarul din Cricova, reclamantul, în calitatate de bănuit, a fost adus pe 5 noiembrie și 11 noiembrie la Izolatorul de detenție provizorie al Comisariatului de Poliție mun. Chișinău (în continuare IDPCGP), pentru a fi interogat. Printr-o încheiere a instanței de judecată, a fost dispusă transferarea acestuia din penitenciar în IDPCGP, pe un termen de 20 de zile.

La 23 ianuarie 2009, reclamantul s-a rănit cu lama în regiunea antebrațului, fapt menționat în Registrul de evidență a acordării primului ajutor medical persoanelor reținute și arestate în IDPCGP. Reclamantul a spus că a recurs la asemenea acțiune din motiv că a fost maltratat în perioada detenției sale în IDPCGP. Toate cererile reclamantului și ale avocatului acestuia, depuse în legătură cu maltratare sa de către colaboratorii de poliție, au fost respinse pe motiv că fapta nu întrunea semnele componenţei de infracţiune.

Guvernul a contestat pretențiile reclamatului cu privire la maltratare și a susținut că acesta singur și-a cauzat leziuni corporale, iar autoritățile i-au acordat asistență medicală de urgență. Examinînd documentele prezentate, Curtea Europeană a ajuns la concluzia că reclamantul a fost supus relelor tratamente, considerate drept acte de tortură.

În consecință, Curtea a decis că a fost încălcat articolul 3 al Convenției, atât sub aspect material cât și procedural, și a dispus să se acorde reclamantului suma de 20 000 euro cu titlul de prejudiciu moral.
Actualmente, hotărîrea este disponibilă doar în limba engleză şi poate fi accesată pe pagina web a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

 Portal Servicii

Linia fierbinte anticorupție: (+373 22) 20-14-20    

 

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel: (+373 22) 23-33-40
Fax: (+373 22) 23-47-97
Vizitatori total: 4749944     Soluție
 
Servicii
Close