print
Proiectul de concept privind reformarea justiției și a organelor procuraturii a fost discutat la Ministerul Justiției
 - 01.11.2019

Astăzi, la Ministerul Justiției a fost organizată o ședință de lucru în cadrul căreia a fost prezentat proiectul de concept revizuit privind ajustarea mecanismului configurat în adoptarea proiectului de lege inițial cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a organelor procuraturii.

Proiectul de concept menționat a fost revizuit urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneția expuse în Opinia preliminară adoptată în cadrul sesiunii Plenare din 11-12 octombrie curent, și urmare a studierii practicii relevante din alte țări.

La întrunire au participat ministrul justiției, Olesea Stamate, secretarii de stat, Veronica Mihailov-Moraru și Laurențiu Hadîrcă. De asemenea, au fost invitați reprezentanți din mai multe instituții, astfel încât la discuții au fost prezenți și au participat judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai Parlamentului, precum și ai societății civile.

În cadrul ședinței de lucru, a fost prezentat mecanismul modificat de reformare a justiției și a organelor Procuraturii, care are drept scop crearea unei justiții independente, eficiente și responsabile, ce asigură respectarea necondiționată, nediscriminatorie și egală a drepturilor și libertăților oamenilor.

Proiectul de concept ce prevede mecanismul de reformare a CSJ și a organelor Procuraturii are drept obiective: selectarea unui corp de judecători integri și profesioniști în cele mai importante instanțe din țară; selectarea unui corp de procurori integri și profesioniști în instituțiile cheie responsabile de combaterea corupției și criminalității; verificarea integrității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a asigura sustenabilitatea rezultatelor evaluării externe și buna funcționare a mecanismelor interne de asigurare a independenței judecătorilor și procurorilor; reorganizarea CSJ.

Ministerul Justiției urmează să prezinte proiectul de concept definitivat spre consultări publice în vederea colectării recomandărilor și sugestiilor părților intersate.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

tel: (+373 22) 20 14 08 

e-mail: presa@justice.gov.md

 

Tel Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31; Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77
Fax (+373 22) 23 47 97
Copyright © 2020 Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova - Toate drepturile sunt rezervate.