Consiliul consultativ al Ministerului Justiției s-a întrunit într-o nouă ședință

You are here

Consiliul consultativ al Ministerului Justiției s-a întrunit într-o nouă ședință

29 martie 2024, Chișinău – Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a condus ședința Consiliului consultativ al Ministerului Justiției, în cadrul căreia a fost prezentată viziunea globală asupra inițiativelor legislative promovate de către minister, au fost analizate problemele din sistem, sesizate inclusiv în timpul vizitelor în teritoriu, și au fost identifica cele mai optime soluții. La discuții au participat judecători, procurori, reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, profesiilor juridice, instituțiilor subordonate și ai societății civile.

 

În debutul ședinței, Veronica Mihailov-Moraru a prezentat proiectele de lege elaborate recent de către Ministerul Justiției, dar și inițiativele legislative, care urmează a fi promovate în următoarea perioadă și care vizează reorganizarea instanțelor judecătorești, spațiile de audiere a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, eficientizarea procesului de urmărire și indisponibilizare a bunurilor infracționale, consolidarea rolului instituției confiscării, actele de stare civilă, plățile notariale etc. De asemenea, a evidențiat importanța contribuției instituțiilor judiciare în procesul de avizare a proiectelor de acte normative.


Un alt subiect abordat în cadrul ședinței a fost extinderea utilizării sistemului de videoconferințe în instanțele de judecată și îmbunătățirea acestuia (asigurarea calității sunetului și imaginii video) în judecătoriile în care deja se implementează – o problemă identificată în timpul vizitelor în teritoriu. „Vin cu o solicitare către președinții de instanțe, să evaluați necesitățile fiecărei judecătorii, în funcție de numărul judecătorilor, numărul ședințelor desfășurate prin videoconferințe, pentru a putea interveni și a asigura desfășurarea ședințelor de judecată fără tergiversări”, a punctat ministra Justiției.


În context, s-a făcut schimb de opinii privind aplicarea recentelor modificări la Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă, în partea ce ține de audierea la distanță a martorilor și a victimelor violenței, provocările întâmpinate și eventualele soluții pentru îmbunătățirea procesului.

Reamintim că, Consiliul consultativ al Ministerului Justiției a fost lansat în aprilie anul trecut, cu scopul de a facilita participarea părților interesate în procesul de elaborare și promovare a politicilor pe domeniul de competență al ministerului, dar și de a identifica soluții la diverse probleme sistemice.

Content Images: 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30