Cooperarea dintre instituțiile statului, vitală în combaterea traficului de ființe umane

You are here

Cooperarea dintre instituțiile statului, vitală în combaterea traficului de ființe umane

18 septembrie 2023, Chișinău - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la deschiderea exercițiului național de simulare „Combaterea traficului de ființe umane: consolidarea cooperării între instituții prin intermediul exercițiului de simulare”. Discuțiile s-au axat pe necesitatea instruirii și pregătirii specialiștilor din domeniu, pentru investigarea eficientă a cazurilor de trafic de ființe umane și pentru extinderea cercului de subiecți, dar și pe tratarea corectă a victimelor și învinuiților.

„Atunci când vorbim despre combaterea fenomenului traficului de ființe umane, măsurile trebuie întreprinse sistemic. Trebuie să avem grijă ca persoanele care au devenit victime ale acestor infracțiuni să nu ajungă traficante și invers. În experiența mea de practician am avut ocazia să lucrez cu ambele categorii de subiecți și am reușit să cunosc problemele și particularitățile la acest capitol. Pe lângă perfecționarea legislației este nevoie și  extinderea instruirii subiecților implicați, nu doar a judecătorilor și a procurorilor, dar și a parajuriștilor, polițiștilor, avocaților, experților judiciari etc.”, a declarat ministra Justiției, în discursul său.

Veronica Mihailov-Moraru a mai vorbit despre contribuția Ministerului Justiției la perfecționarea legislației ce ține de investigarea și sancționarea în cazurile ce țin de trafic de ființe umane, dar și a copiilor supuși abuzului și exploatării sexuale. Mai exact, în ultimul an, s-au făcut modificări la Codul penal și Codul de procedură penală, inclusiv în partea ce ține de protecția și audierea în condiții speciale a victimelor. Ministerul Justiției este gata să intervină cu noi ajustări motivate, atunci când va fi nevoie.

Programul de instruire durează patru zile și este organizat de misiunea OSCE în Moldova. În cadrul acestuia, actori din justiție, reprezentanți ai societății civilă, dar și ai instituțiilor statului relevante vor beneficia de schimb de experiență în ceea ce privește depistarea și investigarea cazurilor de trafic de ființe umane de ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, își vor consolida capacitățile privind modul de cooperare între instituțiile statului, în special în contextul  războiului din țara vecină.

 

 

Content Images: 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30