Deschiderea ediției a III-a a Conferinței anuale a actorilor în domeniul justiției

You are here

Deschiderea ediției a III-a a Conferinței anuale a actorilor în domeniul justiției

31 mai 2024, Chișinău - Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la deschiderea ediției a III-a a Conferinței anuale a actorilor în domeniul justiției, organizată de ABA ROLI Moldova, după o pauză de aproape 6 ani, în cadrul Programului pentru susținerea reformei justiției penale și combaterea corupției în Republica Moldova. Genericul din acest an al conferinței a fost “Profesiile juridice în transformare: etică, reputație și comunicare interprofesională”.

 

“Ministerul Justiției, în calitate de instituție responsabilă de elaborarea politicilor în justiție și profesiile juridice, susține plenar dialogul interinstituțional și interacțiunea constructivă la dezbaterea problemelor și identificarea soluțiilor, inclusiv prin platformele consultative constituite la minister. Am făcut și apel la conjugarea eforturilor și a responsabilității comune de a contribui la îmbunătățirea situației pe justiție și la restabilirea încrederii societății.” a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

 

Etica profesională în profesiile juridice trebuie permanent îmbunătățită și ridicată la un nivel superior. Fiecare judecător, avocat, procuror trebuie să se promoveze personal, dar și în numele instituției profesiei sale cu un nivel înalt de competență profesională în îndeplinirea atribuțiilor sale, în mod conștiincios, imparțial, eficient. Fiecare trebuie să fie devotat chemării sale și atribuțiilor rolului judiciar pe care îl îndeplinește și să nu perturbe încrederea și reputația atât în procesele judiciare, cât și în dialogul social.

 

Obiectivul asumat de țara noastră este foarte clar – cel al aderării la Uniunea Europeană. Responsabilitatea actorilor care contribuie la înfăptuirea justiției este enormă, dar și oportunitățile sunt imense, întrucât țările membre ale UE și partenerii de dezvoltare contribuie enorm la transformări esențiale în toate domeniile.

 

În numele Ministerului Justiției, la Conferință au participat și doamna Viorica Grecu, consilieră în Cabinetul ministrei, cu intervenție în cadrul panelului “Dileme de etică și deontologie profesională” și doamna Doina Maimescu, șefa Direcției agent guvernamental, cu intervenție în cadrul panelului “Apărarea reputației profesionale a actorilor din sistemul justiției”.

Content Images: 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30