Măsuri sporite în procesul de acordare, redobândire și recunoaștere a cetățeniei

You are here

Măsuri sporite în procesul de acordare, redobândire și recunoaștere a cetățeniei

 

5 iunie 2024, Chișinău - În ședința Guvernului din 5 iunie, Executivul a votat o serie de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000. Persoanele născute pe teritoriul Republicii Moldova, care nu se află la evidența autorităților și nu dețin cetățenia acestei țări, vor putea iniția procedura de recunoaștere ca cetățean, în baza unei cereri. Anterior, acțiunea avea loc în urma autosesizării organelor competente.

 

În același timp, se va extinde cercul de persoane care cad sub incidența motivelor de refuz pentru recunoașterea în calitate de cetățeni ai Republicii Moldova. „Situația geopolitică din regiune a generat un număr mare de solicitări de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova. Optăm pentru prevenirea eventualelor situații în care sunt prezentate informații false sau se acordă cetățenie unor persoane care pot afecta securitatea statului”, a declarat Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

O altă ajustare ține de timpul pe care îl au la dispoziție organele abilitate pentru examinarea cererilor de acordare, redobândire și recunoaștere a cetățeniei. Termenul va putea fi prelungit cu 6 luni.

 

 Republica Moldova trebuie să se conformeze unei serii de obligații internaționale. Astfel, faptul că solicitantul, în perioada de examinare a cererii de acordare a cetățeniei, execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală, nu va mai putea servi temei de refuz, în cazul în care există riscul de recunoaștere a acestuia ca apatrid.

Modificările enumerate vor elimina vulnerabilitățile legislative și riscurile asupra securității statului și ordinii publice.

 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30