Ministra Justiției, la ședința Platformei Anticorupție: „Atenția judecătorilor și procurorilor trebuie să fie îndreptată asupra sustenabilității judecării și investigațiilor anticorupție”

You are here

Ministra Justiției, la ședința Platformei Anticorupție: „Atenția judecătorilor și procurorilor trebuie să fie îndreptată asupra sustenabilității judecării și investigațiilor anticorupție”

 

7 iunie 2024, Chișinău – Crearea completelor de judecători specializați pe dosarele de corupție și de confiscare a averii, evaluarea capacității instituționale pentru gestionarea cazurilor de corupție, dar și implementarea măsurilor de prevenire a corupției în sistemul judiciar, s-au numărat printre direcțiile cheie, abordate la cea de-a patra ședință a Platformei Anticorupție. 

 

În cadrul întâlnirii în format extins, organizată la Ministerul Justiției, ministra Veronica Mihailov-Moraru a punctat, în contextul obiectivelor Platformei, faptul că în ultimii ani, Ministerul pe care îl conduce, în colaborare cu Parlamentul, a intervenit cu multiple modificări pentru îmbunătățirea cadrului legal.

„În următoarea perioadă, atenția judecătorilor și procurorilor trebuie să fie îndreptată asupra sustenabilității judecării și investigațiilor anticorupție. Monitorizarea progresului cauzelor de corupție va fi continuă, iar în momentul de față, prezintă importanță din perspectiva contribuției consolidate în luna septembrie, pentru Raportul de extindere al Comisiei Europene. Apreciez progresele și eforturile instituțiilor din sistemul justiției. Prin dialog deschis și obiective comune bine stabilite, am ajuns la rezultate: un Procuror General desemnat prin concurs, precum și numirea a o serie de judecători la CSJ.”, a susținut Veronica Mihailov-Moraru.

 

Premierul Dorin Recean, prezent la discuții, a subliniat impactul obținut în urma dialogului din cadrul Platformei Anticorupție. Prim-ministrul a îndemnat instituțiile responsabile să colaboreze activ pentru a livra rezultatele așteptate și a beneficia de o justiție corectă, care acționează în interesul cetățenilor. „Împreună putem identifica și alte instrumente noi în lupta împotriva corupției, dar și pentru fortificarea instituțiilor responsabile de acest proces. Avem un obiectiv comun - să eradicăm corupția pentru a construi bunăstarea acasă”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.  

 

Ministra Justiției a mai adăugat că strânsa cooperare internațională, asistența oferită de Uniunea Europeană și de partenerii de dezvoltare, au un rol extrem de important în promovarea integrității și eficienței sistemului judiciar, precum și în combaterea corupției. 

 

Conform agendei de discuții, au susținut intervenții și: Sergiu Caraman, președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Munteanu, Procurorul General al Republicii Moldova,  Livia Mitrofan, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău. Platforma Anticorupție a fost creată la începutul acestui an, de către Ministerul Justiției, în scopul eficientizării proceselor de coordonare a politicilor de anticorupție și a celor conexe.

 

Content Images: 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30