Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o vizită de lucru la Strasbourg

You are here

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o vizită de lucru la Strasbourg

27 martie 2024, Strasbourg – Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, împreună cu secretara generală adjunctă a Ministerului Justiției, Stela Braniște, a efectuat ieri o vizită de lucru la Strasbourg, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni.

 

În debutul vizitei, ministra Justiției s-a întâlnit cu șefa direcției generale Democrație și Demnitate Umană (DGII) din cadrul Consiliului Europei, dna Marja Ruotanen, și cu șeful direcției generale Drepturile Omului și Statul de Drept (DGI), dl Christos Giakoumopoulos.

 

Discuțiile s-au axat pe multiplele aspecte ce țin de cooperarea dintre Republica Moldova și Consiliul Europei (CoE), inclusiv prin intermediul mecanismelor de monitorizare ale acestuia. Veronica Mihailov-Moraru a apreciat rolul cheie pe care l-au avut proiectele realizate în marja Planului de Acțiuni al CoE pentru Republica Moldova, aflat în prezent în ultimul an de implementare, în atingerea angajamentelor naționale în domeniul drepturilor omului și a statului de drept. În context, au fost abordate prioritățile sectoriale ale ministerului pentru următorii patru ani și suportul pe care ni-l poate oferi CoE în cadrul unui nou Plan de Acțiuni pentru Republica Moldova pentru perioada 2025-2028.

 

Interlocutorii au apreciat progresele înregistrate în ultimul an de către Guvern în multiple sectoare, printre care promovarea egalității de gen, protecția victimelor violenței domestice și a protecției copiilor împotriva traficului, dar și ambiția de implementare a standardelor privind accesul la informație, în sensul cerințelor Convenției de la Tromso.

 

Ministra Veronica Mihailov-Moraru s-a întâlnit și cu președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, și  secretara Comisiei, Simona Granata-Menghini.

 

Părțileau discutat despre legile expertizate de Comisia de la Veneția pe parcursul anului trecut - evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, noua lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, planul de deoligarhizare etc.

 

De asemenea, s-a făcut un schimb de opinii privind cursul implementării noilor procese, situația actuală în sistemul judecătoresc și al procuraturii, primele rezultate care au dus la resetarea actualelor organe de administrare (CSM, CSP), cooperarea între instituții, modul de implementare a măsurilor privind deoligarhizarea, evoluția în cazul inițiativei legislative a Președinției privind crearea instanței anticorupție etc.

 

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o întrevedere și cu președinta Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO),  Siofra O’Leary.

 

În cadrul discuțiilor, s-a menționat despre Raportul de activitate al CtEDO pentru anul 2023, inclusiv cu referire la Republica Moldova. Veronica Mihailov-Moraru a informat oficialul european despre măsurile întreprinse pentru îmbunătățirea remediilor naționale și a procesului de executare a hotărârilor CtEDO: noile instrumente care conferă dreptul de a solicita opinia consultativă a Curții de către CSJ și Curtea Constituțională pe cauze pendinte; organizarea ședințelor platformei Consiliului consultativ pe lângă Agentul Guvernamental, întru soluționarea problemelor sistemice care duc la încălcarea drepturilor protejate de Convenție; îmbunătățirea mecanismelor naționale de protecție a drepturilor femeilor și a copiilor, și de combatere a discriminării etc.

 

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii despre noua modalitate de cooperare cu CtEDO, în contextul cauzelor comunicate, inclusiv în procedura simplificată.

 

Content Images: 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30