Revizuirea cadrului normativ privind profesiile conexe sistemului justiției

You are here

Revizuirea cadrului normativ privind profesiile conexe sistemului justiției

6 iunie 2024, Chișinău – Proiectul de lege cu privire la unele aspecte privind profesiile conexe sistemului justiției a fost votat în lectura a doua în Parlament, cu votul a 57 de deputați. Proiectul de lege are următoarele obiective:

1. crearea premiselor pentru eficientizarea activității și atractivitatea funcției de membru în comisiile profesionale, prin remunerarea echitabilă a tuturor membrilor comisiilor, proporțional cu volumul și complexitatea lucrului realizat;

2. unificarea regulilor de eliberare a actelor care confirmă statutul liber profesionistului, prin instituirea termenelor similare pentru solicitarea și eliberarea actelor menționate, precum și aplicarea acelorași costuri pentru serviciile prestate de Ministerul Justiției;

3. stabilirea competenței Ministerului Justiției de a verifica întrunirea de către candidați a tuturor condițiilor pentru accederea în profesiile conexe sistemului justiției, în scopul asigurării admiterii în respectivele profesii a persoanelor cu un grad sporit de integritate, pentru a nu discredita respectiva profesie și imaginea întregului sistem al justiției. 

Această lege va contribui, inclusiv, la diminuarea factorilor de risc de corupție în cadrul comisiilor profesionale, va facilita atragerea profesioniștilor în domeniu, în calitate de membri în comisiile profesionale și va evita tergiversarea constituirii comisiilor profesionale din motivul lipsei candidaților la concursurile pentru funcția de membru.

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30