Veronica Mihailov-Moraru către notari: „Aveți tot suportul Ministerului Justiției pentru dezvoltarea profesiei și digitalizarea serviciilor notariale, dar mizăm și pe implicarea dumneavoastră”

You are here

Veronica Mihailov-Moraru către notari: „Aveți tot suportul Ministerului Justiției pentru dezvoltarea profesiei și digitalizarea serviciilor notariale, dar mizăm și pe implicarea dumneavoastră”

15 septembrie 2023, Chișinău - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la deschiderea Forumului dedicat aniversării a 25-a a Notariatului Latin din Republica Moldova - o etapă semnificativă în dezvoltarea și evoluția notariatului în țara noastră.

 

„De un sfert de secol, notarii sunt cei care contribuie la asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor, prin faptul că sunt garanții legalității actelor juridice pe care aceștia le încheie zilnic. Această siguranță juridică este esențială pentru dezvoltarea economică și socială a unei țări”, a menționat ministra Justiției.

 

Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre antrenarea Ministerului Justiției în amplul proces de reformă, referindu-se la combaterea corupției și fortificarea instituțiilor de drept, evaluarea integrității etice și financiare a judecătorilor și procurorilor, modernizarea și digitalizarea proceselor din justiție, dar și consolidarea profesiilor juridice, care să asigure respectarea deplină a drepturilor cetățenilor și a statului de drept.

 

„În tot acest proces complex, inclusiv în contextul parcursului nostru european, este esențială și contribuția fiecărei profesii care face parte din sistemul judiciar, inclusiv a notarilor. Responsabilitatea este comună: Ministerul Justiției elaborează politicile, însă de fiecare actor din justiție depinde succesul acestora și impactul pe care îl vor avea”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.

 

În context, ministra Justiției a făcut o trecere în revistă a acțiunilor și a proiectelor ce țin de activitatea notarială la care se lucrează în prezent, printre care:

- promovarea proiectului de lege cu privire la plățile notariale;

- ajustarea cadrului legal cu privire la desfășurarea examenului de calificare în profesie (din anul 2016 nu au fost organizate examene de accedere în profesie din diferite motive, astfel că, mai multe locuri de notari sunt vacante, iar multe localități se confruntă cu lipsa notarilor);

- elaborarea Conceptului actului notarial electronic și activității notariale electronice;

- elaborarea, împreună cu Camera Notarială, a Regulamentului privind modul de păstrare provizorie și transmitere a documentelor activității notarului;

- promovarea proiectului privind plafonarea plăților în numerar realizate în cadrul unor tranzacții încheiate cu suportul liber profesioniștilor, formarea Registrului electronic de stat a notarilor, precum și a Registrului unic al procurilor; -Registrul măsurilor de ocrotire etc.

 

Veronica Mihailov-Moraru a asigurat notarii că au tot suportul din partea echipei Ministerului Justiției pentru dezvoltarea profesiei, perfecționarea cadrului legal și digitalizarea serviciilor notariale, reiterând că mizează pe implicarea din partea lor în toate aceste procese, și mai ales pe asumare de responsabilitate și comunicare corectă cu cetățenii, astfel ca aceștia să fie tratați și informați corect, să beneficieze de servicii notariale prestate la cele mai înalte standarde de calitate.

 

Nu în ultimul rând, ministra Mihailov-Moraru a mulțumit membrilor Camerei Notariale pentru colaborarea eficientă, pentru contribuția la consolidarea profesiei de notar și la asigurarea respectării drepturilor cetățenilor. Ea a felicitat notarii cu prilejul zilei profesionale, dorindu-le succes, auto-perfecționare și recunoștință din partea tuturor cetățenilor.

Content Images: 

Agenda publică

Iunie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30