Prima / Comunicate de presă » Proiectul de lege privind modificarea Constituției - votat în prima lectură de către Parlament imprimare
Proiectul de lege privind modificarea Constituției - votat în prima lectură de către Parlament
16.09.2021    

Astăzi, 16 septembrie curent, a fost votat de Parlamentul Republicii Moldova în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Constituției, care are drept scop consolidarea independenței sistemului judecătoresc.

Principalele modificări pe care le introduce proiectul sunt următoarele:

1. Termenul și modul de numire al judecătorilor
- Este eliminat termenul inițial de numire a judecătorilor pentru 5 ani, respectiv toți judecătorii vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă.
- Se exclude cerința deținerii vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani pentru judecătorii Curții Supreme de Justiție.

2. Imunitatea judecătorilor.
Judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională limitată, respectiv numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor.

3. Componența Consiliului Superior al Magistraturii.
- Constituția, la moment, prevede că CSM este alcătuit din judecători și profesori titulari aleși pentru o perioadă de 4 ani și 3 membri de drept. Termenul "profesori titulari" se modifică cu termenul "persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate, cu experiență în domeniul dreptului, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic".
- Sunt excluși membrii de drept: Ministrul Justiției, Procurorul General și președintele Curții Supreme de Justiție.
- CSM va fi constituit din 12 membri, respectiv, 6 membri din rândul judecătorilor, aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și 6 membri din rândul non-judecătorilor, aleși de Parlament.
- Numirea de către Parlament a membrilor Consiliului care nu fac parte din rândul judecătorilor se va face cu votul a 3/5 din deputați.
- Durata mandatului membrilor CSM a fost mărit de la 4 ani la 6 ani.

4. Atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii.
CSM va fi obligatoriu consultat în procesul de elaborare, aprobare și modificare a bugetului instanțelor judecătorești.

Proiectul a fost elaborat și consultat sub auspiciile Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției în Republica Moldova al Consiliului Europei și a fost coordonat cu Uniunea Europeană și Comisia de la Veneția. De asemenea, adoptarea proiectului reprezintă una dintre condiționalitățile Memorandumului de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară, pentru debursarea celei de-a doua tranșe în valoare de 50 milioane de euro.

Proiectul_de_lege_pentru_modificarea_Constituiei_Republicii_Moldova.PDF

 

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11635110     Soluție
 
Servicii
Close