Prima / Comunicate de presă » Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat la masa rotundă „Provocările justiției selective în Republica Moldova: constatări, idei, soluții” imprimare
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat la masa rotundă „Provocările justiției selective în Republica Moldova: constatări, idei, soluții”
24.09.2021    

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat, astăzi, 24 septembrie, curent, la masa rotundă „Provocările justiției selective în Republica Moldova: constatări, idei, soluții”. 

În cadrul evenimentului s-au pus în discuție mai multe subiecte privind provocările justiției selective fiind prezentat Raportul de monitorizare a selectivității justiției în Republica Moldova.

În discursul său, Ministrul Justiției a declarat: „Sistemul justiției în Republica Moldova este în continuare, din păcate, selectiv. Dacă facem o analiză între primul raport și cel de-al doilea raport, sunt anumite diferențe, dar în fond, situația rămâne la fel de proastă. Există indulgențe a procurorilor și a judecătorilor în cazul unor dosare, iar în cazul altor dosare este o abordare diametral opusă și acest fenomen nu poate fi numit ca justiție dreaptă. Or, justiția dreaptă și echitabilă, este atunci când aceasta privește lucrurile în totalitate la fel, indiferent de subiecții care săvârșesc anumite acte ilegale. Aceasta, de fapt, este esența justiției.

Avem foarte multe lucruri de făcut. Trebuie să construim un sistem de justiție care, sper, la următorul raport să nu mai poată fi catalogată drept justiție selectivă, dar să fie o justiție care are semne serioase de îmbunătățire. Trebuie să construim instituții în care legea să fie aplicată indiferent de cine sunt cei care au încălcat legea, indiferent de statut, fie că sunt deputați, miniștri sau simpli cetățeni. Legea trebuie să fie egală pentru toți. Procesul de evaluare externă și extraordinară are ca finalitate scoaterea din sistem a persoanelor care admit producerea justiției selective și rămânerea doar a persoanelor oneste care respectă legea”.

Evenimentul este parte a proiectului „Mobilizarea societății civile în suportul integrității judiciare în Republica Moldova” implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA, Biroul de Justiție Penală și Aplicare a Legii.

 
Plasează în:   google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 

   

   

Elaborarea acestei pagini web a avut loc cu susţinerea financiară a PROGRAMULUI COMUN AL UNIUNII EUROPENE ŞI AL CONSILIULUI EUROPEI "SUSŢINEREA DEMOCRAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA"
sus
Harta
Contact
Tel.: Direcția apostilă și legalizare: tel. (+373 22) 20 14 56; (+373 22) 20 14 77; Secretariat Ministerul Justiției (+373 22) 20 14 31.
Linia instituțională pentru informare: +373 22 20 14 20
Vizitatori total: 11635106     Soluție
 
Servicii
Close