Conferința internațională științifico-practică: Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani

You are here

Conferința internațională științifico-practică: Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani

16 noiembrie 2023, Chișinău - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat astăzi la deschiderea conferinței internaționale științifico-practică: „Dezvoltări recente în soluționarea litigiilor comerciale internaționale. Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani”.

 

În discursul său, ministra Justiției a subliniat că arbitrajul este un instrument important atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru țara gazdă aleasă ca locul aplicării arbitrajului. Iar evoluția și specificul relațiilor comerciale, dar și impactul semnificativ al acestora asupra economiei impun existența unui cadru normativ bine reglementat și aliniat la ultimele instrumente, standarde și tendințe internaționale.

 

„În vederea implementării obiectivului privind îmbunătățirea cadrului normativ în materia arbitrajului, care se regăsește în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, Ministerul Justiției este deschis să sporească eforturile și să accelereze procesul de fortificare și promovare eficientă a arbitrajului, ca instituție-cheie de soluționare extrajudiciară a disputelor. Acest fapt va duce implicit la decongestionarea volumului de lucru al instanțelor de judecată. Totodată, în context legislativ, vom analiza posibilitatea adoptării unor amendamente sau a unei noi legi privind arbitrajul, care să contribuie la uniformizarea practicii”, a punctat Veronica Mihailov-Moraru.

 

În același context, ministra Justiției a reiterat „necesitatea implementării unor activități de instruire și predare în domeniu, începând de la facultate, iar cursurile specializate pentru arbitri, judecători și avocați, precum și ceilalți actori interesați ar fi extrem de binevenite”.

 

Conferința a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova.La eveniment au participat profesori universitari, juriști, viitori juriști, experți în domeniu.

Content Images: 

Agenda publică

Noiembrie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30