Derularea proceselor de pre-vetting și vetting, discutate la prima reuniune a comitetului de conducere

You are here

Derularea proceselor de pre-vetting și vetting, discutate la prima reuniune a comitetului de conducere

16 noiembrie, Chișinău - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la reuniunea comitetului de conducere, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și Regatul Țărilor de Jos „Vetting și reforma justiției în Republica Moldova”, care a început oficial la 1 aprilie 2023.

 

Proiectul are ca scop implementarea exercițiului de evaluare extraordinară a judecătorilor de către o comisie independentă, formată din membri internaționali și naționali. Rolul acesteia este de a evalua judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ), a candidaților la funcția de judecător al CSJ, a candidaților la funcția de membru în cadrul colegiilor CSM, precum și a judecătorilor din funcții-cheie în cadrul instanțelor.

 

În cadrul reuniunii, au fost prezentate rezultatele proiectului, în perioada de implementare 1 aprilie - 1 noiembrie 2023, provocările exercițiului de evaluare, rezultatele evaluării Consiliului Superior al Magistraturii, dar și perspectivele pentru lunile următoare.

 

„Procesul de vetting trebuie să fie unul transparent și obiectiv, asigurându-ne că toți candidații sunt evaluați în mod uniform și în conformitate cu standardele internaționale. Avem nevoie de un sistem judiciar solid, în care cetățenii să aibă încredere că drepturile și libertățile lor vor fi apărate cu obiectivitate și imparțialitate”, a menționat ministra Veronica Mihailov-Moraru.

 

Participanții și partenerii de dezvoltare au făcut schimb de opinii și au apreciat pozitiv evoluțiile privind direcția acestora. Partenerii de dezvoltare ne-au asigurat că vor continua să susțină eforturile noastre de reformare a sistemului justiției, dar și parcursul european al Republicii Moldova.

 

La ședință au participat reprezentanți ai Comisiei pre-vetting, Comisiei vetting, Centrului pentru Cooperare Juridică Internațională, Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii, Ambasadei Regatului de Jos, Delegației UE în Republica Moldova, Consiliului Europei și alți parteneri de dezvoltare.

 

 

Content Images: 

Agenda publică

Noiembrie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30