Întrevederi bilaterale și noi domenii de cooperare pe domeniul justiției

You are here

Întrevederi bilaterale și noi domenii de cooperare pe domeniul justiției

12 septembrie 2023, Chișinău - În marja Conferinței informale a Miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei, care s-a desfășurat la Riga, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut mai multe întrevederi bilaterale cu omologi din țările participante, dar și cu ambasadorul Republicii Moldova în Letonia.

În cadrul întrevederii cu ministra Justiției din Letonia, Inese Libina-Egnere, care a fost și gazda evenimentului, Veronica Mihailov-Moraru a apreciat sprijinul oferit țării noastre în cadrul plenarei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2021, privind agenda reformelor și situația din Moldova. Cele două ministre au discutat despre mai multe subiecte de interes comun, inclusiv despre preluarea, de către Republica Moldova, a celor mai bune practici din experiența Letoniei cu privire la adaptarea legislației naționale la cea a Uniunii Europene.

Totodată, în cadrul întrevederii, ministrele Justiției din Republica Moldova și Letonia au abordat și subiectul privind recunoaşterea și legalizarea actelor oficiale emise de către autorităţile moldovenești pe teritoriul Republicii Letonia. Drept urmare, s-a discutat asupra necesității organizării unor consultări juridice pe marginea interpretării  și aplicării unor prevederi ale Tratatului între Republica Moldova și Republica Letonia cu privire la asistenţa juridică şi la raporturile juridice în materie civilă, familială şi penală.

De asemenea, s-a convenit asupra unui schimb de vizite la nivel de conducere a ministerelor, dar și dezvoltarea proiectelor comune de cooperare

Veronica Mihailov-Moraru a avut o întrevedere bilaterală și cu omologul său român, Alina-Ștefania Gorghiu. Ministrele au discutat despre stadiul proiectelor privind dezvoltarea cooperării bilaterale stabilite cu ocazia vizitei delegației române la Chișinău din luna august.

Nu în ultimul rând, Veronica Mihailov-Moraru s-a întâlnit cu adjunctul ministrului Justiției din Italia, Francesco Paolo Sisto, cu care a făcut un schimb de opinii asupra planului de definitivare și semnare a Memorandumului de cooperare dintre cele două state pe domeniul justiției. Totodată, s-a discutat asupra procesului de demarare a cooperării pe segmentele medierii, confiscării civile și măsurile pe anticorupție, precum și valorificarea experienței Italiei pe aceste aspecte.

„Le-am mulțumit omologilor mei pentru susținerea acordată Republicii Moldova în procesul de integrare la Uniunea Europeană. Ministerul Justiției depune toate eforturile pentru a îndeplini angajamentele asumate ce țin de domeniul justiției, iar deschiderea și experiența partenerilor externi este foarte valoroasă pentru noi”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Cu prilejul vizitei în Letonia, ministra Mihailov-Moraru a avut o întrevedere și cu Ambasadorul țării noastre la Riga, E.S. Andrian Roșa, cu care a discutat despre necesitățile de asistență pe care le au cetățenii moldoveni, stabiliți cu traiul pe teritoriul Republicii Letone.

 

Content Images: 

Agenda publică

Septembrie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30