Mecanismul de acordare a serviciilor de mediere garantată de stat va fi îmbunătățit

You are here

Mecanismul de acordare a serviciilor de mediere garantată de stat va fi îmbunătățit

15 noiembrie, Chișinău - Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege, care urmărește fortificarea și implementarea mecanismului medierii garantate de stat, prin introducerea unor reglementări novatorii, menite să asigure părților interesate accesul efectiv la modalitățile alternative de soluționare a litigiilor, în special pentru persoanele social-vulnerabile (persoane cu dizabilități, minori, persoane care nu au atins vârsta de 21 de ani).

 

De asemenea, proiectul de lege are drept scop realizarea acțiunilor trasate în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, precum și în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

 

„Odată cu adoptarea Legii cu privire la mediere, în anul 2015, s-a consacrat pentru prima dată dreptul părților de a apela la medierea garantată de stat. Dar, cu regret, nu a fost asigurat un mecanism de implementare eficient. Acest lucru este absolut necesar, în condițiile în care sunt mai multe recomandări la nivel european ca medierea (atât de stat, cât și cea privată) să fie utilizată pe larg ca alternative de soluționare a litigiilor, pentru a nu încărca instanțele cu un număr mare de dosare minore, pentru a soluționa mai eficient problemele oamenilor, și sub aspect de timp și costuri”, a remarcat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

 

Principalele prevederi ale proiectului:

1. Medierea va fi integrată în sistemul de asistență juridică garantată de stat. Astfel, vor fi unificate serviciile garantate de stat conexe justiției într-un sistem integrat, unitar și accesibil.

2. Serviciile de mediere garantată de stat vor fi gestionate de către Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, care are deja experiență în prestarea și coordonarea serviciilor de asistență juridică garantată de stat.

3. Vor fi extinse categoriile de litigii pentru care vor putea fi acordate servicii de mediere garantată de stat. Aceasta va fi acordată nu doar în cauzele penale, dar și în cele contravenționale și civile.

4. Sunt reglementate criteriile și procedura de solicitare a achitării din contul statului a serviciilor de mediere, modul de remunerare a mediatorilor, precum și modalitatea de restituire a cheltuielilor.

 

Proiectul de lege a fost consultat public cu toți subiecții interesați. Acesta urmează să fie transmis Parlamentului pentru aprobare.

Agenda publică

Noiembrie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30