Participarea ministrei Veronica Mihailov-Moraru la Conferința informală a miniștrilor justiției din statele membre ale Consiliului Europei

You are here

Participarea ministrei Veronica Mihailov-Moraru la Conferința informală a miniștrilor justiției din statele membre ale Consiliului Europei

12 septembrie 2023, Chișinău - Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat la Conferința informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei – „În calea spre justiție pentru Ucraina: promovând responsabilitatea, susținerea rezilienței sistemului de justiție a acesteia și reunirea copiilor cu familiile lor”, care a avut loc la data de 11 septembrie 2023, la Riga, Letonia.

În cadrul conferinței, ministra justiției a avut o intervenție la sesiunea a II-a – „Susținerea rezilienței sistemului judiciar din Ucraina în timpul războiului și în perioada de după război, inclusiv investigarea crimelor de război comise de Rusia”. Veronica Mihailov-Moraru a afirmat că războiul din Ucraina nu este doar o provocare de securitate națională sau regională, ci și globală, care determină asumarea unui angajament internațional și un răspuns ferm. „Principiile fundamentale ale comunității internaționale au fost încălcate din februarie 2022, iar actele de război nu trebuie să submineze încrederea în instituțiile internaționale și în eficiența acestora. Obiectivul nostru comun este de a restabili statul de drept internațional în Ucraina și de a descuraja pentru viitor astfel de încălcări ce afectează profund statul de drept și drepturile omului”, a subliniat ministra Justiției.

De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că Republica Moldova susține instituirea unor mecanisme speciale pentru investigarea și condamnarea crimelor de agresiune pe împotriva Ucrainei. „Suntem deschiși să cooperăm în ceea ce privește asigurarea răspunderii celor care se fac responsabili de crimele de război. Cetățenii moldoveni și Guvernul Republicii Moldova sunt în continuare dedicați susținerii cetățenilor ucraineni refugiați în țara noastră și vor susține Ucraina până la victorie”, a punctat ministra Justiției.

De menționat e faptul că, la 12 mai 2023, Comitetul de Miniștri a adoptat Rezoluția CM/Res(2023)3 pentru stabilirea Acordului Parțial-Lărgit cu privire la Registrul Daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucraine. În cadrul conferinței a fost adoptată și o Declarație a miniștrilor de justiție ai Consiliului Europei, prin care s-a reiterat angajamentul comun față de Ucraina privind restaurarea justiției, a respectului pentru drepturile omului, dreptul internațional și umanitar, precum și oferirea sprijinului privind aplicarea răspunderii și compensarea victimelor.

Conferința miniștrilor justiției de la Riga a fost organizată de către Ministerul Justiției din Letonia și Consiliul Europei, în cadrul președinției letone a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. La eveniment au participat delegații din 40 de state membre ale Consiliului Europei, reprezentanți ai statelor cu statut de observator și ai organizațiilor internaționale.

 

 

 

Content Images: 

Agenda publică

Septembrie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30