Politicile anti-drog bazate pe dovezi și centrate pe drepturile omului, discutate la Ministerul Justiției

You are here

Politicile anti-drog bazate pe dovezi și centrate pe drepturile omului, discutate la Ministerul Justiției

12 septembrie 2023, Chișinău - Astăzi, Ministerul Justiției a găzduit delegația Comisiei pentru Politica Drogurilor din Europa de Est și Centrală și din Asia Centrală (ECECACD). În cadrul ședinței au avut loc discuții despre lupta împotriva drogurilor și principiile de care trebuie să se ghideze statele în formularea politicilor în domeniu.

Comisarii au apreciat eforturile autorităților naționale în promovarea unor politici anti-drog comprehensive. În special, au fost salutate modificările promovate de către Ministerul Justiției la Codul penal și contravențional, dar și bunele practici implementate în sistemul penitenciar. Astfel, comisarii au recomandat prioritizarea sănătății publice, drepturile omului, precum și alinierea la agenda de dezvoltare durabilă și integrare europeană.

În acest context, Comisia se ghidează și recomandă 8 principii fundamentale, scopul cărora este de a umaniza politicile anti-drog. Membrii Comisiei au mai menționat că este necesar de a avea o abordare comprehensivă și inter-disciplinară pentru ca politicile să fie implementate cu succes.

Prezent la eveniment, secretarul de stat, Eduard Serbenco, a menționat faptul că Ministerul Justiției depune toate eforturile pentru a armoniza legislația națională la acquis-ul comunitar.

Secretara de stat, Nadejda Burciu, a punctat trei aspecte: (i) necesitatea unei intervenții neântrerupte pentru persoanele condamnate odată cu liberarea din penitenciar și transferul în probațiune, (ii) asigurarea cu resurse și capacități a Inspectoratului Național de Probațiune pentru a face față numărului în creștere de subiecți ce se confruntă cu problema dependenței de droguri, (ii) importanța cooperării cu mediul academic pentru a măsura prevalența consumului de droguri în penitenciare prin metode robuste științific, precum și rolul comunicării publice despre constatările cercetărilor științifice.

Totodată, a fost vociferată intenția Ministerului Justiției de a implementa modelul de comunitate terapeutică în mai multe instituții penitenciare, dar și faptul că acesta se propune a fi un regim distinct conform proiectului de modificare a legislației privind instituirea unui sistem progresiv și individualizat de executare a pedepselor penale.  

Comisia, în rezultatul întrevederilor, a înaintat recomandări urgente ce necesită a fi realizate și sunt deschiși să ofere suport, mai ales în contextul parcursului de integrare europeană.

La ședința de lucru a participat conducerea Inspectoratului Național de Probațiune (INP), și a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

 

Content Images: 

Agenda publică

Septembrie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30