
3 mai 2024, Chișinău - Ministerul Justiției a organizat ședința Grupului de monitorizare a implementării Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, în cadrul căreia a fost analizat Raportul de monitorizare pentru semestrul II al anului 2023.
Unele acțiuni realizate în această perioadă, din numărul total, vizează:
- instituirea mecanismului de contestare a hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) la Curtea Supremă de Justiție, cu excluderea dublului grad de jurisdicție;
- modificarea cadrului legal privind activitatea CSP în partea ce ține de componență, durata mandatului, reducerea termenului mandatului președintelui;
- modificarea cadrului legal în vederea consolidării colegiilor de selecție și evaluare a performanțelor procurorilor;
- limitarea competențelor Procuraturii Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt;
- elaborarea cadrului normativ cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor;
- revizuirea legislației procesual penale;
- îmbunătățirea mecanismului medierii garantate de stat;
- revizuirea volumului de lucru pentru judecători și procurori care sunt desemnați membri în colegiile din cadrul CSM și CSP;
- majorarea salariului personalului instanțelor judecătorești; monitorizarea funcţionalității PIGD precum și dezvoltarea de noi funcționalități.
De asemenea, au fost menționate per ansamblu acțiunile ce au fost realizate în perioada anilor 2022 - 2023. Din numărul total de 156 acțiuni planificate 42% au fost deja realizate, alte 48% sunt în curs de realizare, iar 10% - nerealizate deocamdată.
În proces de realizare este modificarea Codului administrativ, instituirea sistemului progresiv de executare a pedepselor, revizuirea hărții judiciare în vederea identificării necesităților de revizuire a unor circumscripții, creșterea eficienței managementului instituțional în cadrul procuraturilor, pilotarea aplicației informatice e-Dosar judiciar și aplicarea softului analitic la efectuarea urmăririi penale pe cauze complexe.
Menționăm că, la ședință au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Curții Supreme de Justiție, Institutului Național de Justiție, Agenției Naționale de Integritate, Camera Notarială, Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat și reprezentanți ai societății civile.