Rezultatele implementării Planului de Acțiuni al CoE pentru RM, pentru anii 2021 – 2024, discutate la Ministerul Justiției

You are here

Rezultatele implementării Planului de Acțiuni al CoE pentru RM, pentru anii 2021 – 2024, discutate la Ministerul Justiției

Secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și Agentul guvernamental, Dumitru Obadă, au avut o întrevedere cu directorul pentru programe și coordonare al Consiliului Europei (CoE), Claus Neukirch, și șeful Oficiului CoE la Chișinău, William Massolin.

 

În discuții, secretara de stat a apreciat înalt cooperarea cu CoE, în particular dialogul cu Comisia de la Veneția și Comisia europeană pentru eficientizarea justiției. De asemenea, a fost apreciată contribuția adusă ministerului și instituțiilor din subordine prin proiectele naționale și regionale implementate de către CoE. Acestea se pliază cu prioritățile instituției de a consolida sistemului justiției penale, bazat pe respectarea drepturilor omului, a reformelor din sistemul penitenciar și de probațiune.

 

Au fost trecute în revistă și subiectele ce vizează sistemul judecătoresc, evoluțiile în realizarea exercițiului de pre-vetting, eventuale ajustări la cadrul legal privind Institutul Național al Justiției. Secretara de stat a informat despre dialogul constant al instituției cu donatorii și partenerii de dezvoltare, formalizat în patru platforme de interacțiune.  Ministerul Justiției a exprimat necesitatea de focusare a asistenței CoE întru sporirea eficienței mecanismelor naționale de executare a hotărârilor și deciziilor CtEDO,  inclusiv prin măsuri de consolidare a capacităților funcționale ale Direcției Agent guvernamental.

 

La rândul lor, oficialii au convenit de comun acord asupra necesității de a asigura, prin intermediul programelor aflate în derulare ale CoE, instruirea reprezentanților organelor de drept de a aplica corespunzător noile mecanisme procesuale de protecție a victimelor infracțiunilor cu caracter sexual, în contextul implementării eficiente a Convenției de la Istanbul.

 

Vizita la Chișinău a directorului pentru programe și coordonare al CoE, are loc cu ocazia desfășurării reuniunii Comitetului director pentru implementarea Planului de acțiuni al CoE pentru Republica Moldova, pentru anii 2021-2024.

Content Images: 

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31