Standardele europene privind liberarea condiționată a deținuților pe viață, analizate în cadrul unui atelier de lucru

You are here

Standardele europene privind liberarea condiționată a deținuților pe viață, analizate în cadrul unui atelier de lucru

29 februarie 2024, Chișinău – Secretara de stat a Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a participat la deschiderea atelierului de lucru privind principiile și standardele europene de liberare condiționată a deținuților pe viață. Discuțiile sunt necesare atât pentru îmbunătățirea legislației execuțional-penale, în partea ce ține de liberarea condiționată de pedeapsă, grațierea și amnistierea, cât și pentru uniformizarea practicii din Republica Moldova.

 

Secretara de stat a evidențiat discrepanța dintre standardele ce reies din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), recomandările Consiliului Europei și realitatea din Republica Moldova. CtEDO a constatat că, în contextul pedepsei detențiunii pe viață, art. 3 trebuie interpretat în sensul reducerii pedepsei, de facto și de jure. Autoritățile naționale trebuie să examineze dacă schimbările din viața deținutului sunt suficient de semnificative și dacă s-a făcut vreun progres către reabilitare în timpul executării pedepsei, încât nu se mai justifică menținerea în detenție a acestuia.

 

Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 10 condamnări, în primă instanță, la detenție pe viață, iar în prezent 130 de persoane ispășesc pedeapsa detenției pe viață. În Republica Moldova, sunt de circa patru ori mai mulți deținuți pe viață decât în România și de circa trei ori mai mulți față de Federația Rusă.

 

În ultimii ani, Ministerul Justiției a promovat ajustări la legislația penală, iar acum este în curs de elaborare proiectul de lege privind sistemul progresiv de executare a pedepselor, ce va avea un impact pozitiv asupra deținuților pe viață. 

Content Images: 

Agenda publică

Martie 2025

L M M J V S D
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31