Veronica Mihailov-Moraru: „Procesul de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor trebuie să fie unul obiectiv și eficient”

You are here

Veronica Mihailov-Moraru: „Procesul de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor trebuie să fie unul obiectiv și eficient”

Proiectul Conceptului privind consolidarea colegiilor de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor a fost prezentat reprezentanților instanțelor judecătorești și societății civile în cadrul consultărilor publice, organizate de Ministerul Justiției. Obiectivul principal al proiectului de Concept constă în modificarea cadrului normativ în vederea perfecționării și eficientizării mecanismului de selecție și evaluare a judecătorilor.

 

În cadrul consultării publice, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a accentuat necesitatea perfecționării atât a cadrului legal, cât și a mecanismului de activitate a colegiilor de selecție și a celui de evaluare a judecătorilor. „Selecția și cariera judecătorilor constituie elemente cheie pentru asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist, din acest motiv procesul de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor trebuie să fie unul obiectiv și eficient”, a subliniat secretara de stat.

 

Prin proiectul de concept se urmărește revizuirea criteriilor și procedurii de selecție a candidaților la funcția de judecător, revizuirea criteriilor și procedurii de evaluare a judecătorilor, asigurarea aprecierii obiective și echidistante a candidaților la funcția de judecător sau, după caz, a judecătorilor în funcție, ș.a.

 

Una din  propunerile formulate concept, vizează optiunea de comasare a Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor, cu Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, intr-un colegiu unic. De asemenea, în cadrul consultărilor publice au fost discutate aspectele tehnice ale modului de organizare a activității Colegiului ce se propune a fi creat, precum și competențele acestuia.

 

Menționăm că acțiunea dată face parte din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-22, aprobat prin HG nr. 235/2021 (nr. 3.6.2): Modificarea cadrului normativ în vederea consolidării colegiilor de selecție și evaluare a performanțelor judecătorilor.

 

La elaborarea Conceptului s-a ținut cont de recomandările și concluziile formulate în cadrul cercetărilor și studiilor efectuate de organizații neguvernamentale și experți în domeniul justiției.

 

 

Content Images: 

Agenda publică

Februarie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28